Platform Biologica


Vergunningen gentech frustreren ontwikkeling biologische landbouw: Biologische telers protesteren bij Raad van State tegen veldproeven met ggo-aardappels.

Persbericht 21 februari 2003

Tientallen biologische telers zullen dinsdag 25 februari aanwezig zijn bij de behandeling van de Raad van State van een beroep tegen een vergunning voor veldproeven met genetisch gemodificeerde aardappelen. De vergunning is aangevraagd door de aardappelzetmeel-producent AVEBE en Plant Research International (PRI). Met hun aanwezigheid bij de Raad van State hopen de biologische telers hun bezwaren kracht bij te zetten.

De open veldproeven vormen een bedreiging voor de biologische telers omdat de ggo-aardappels via uitkruising hun biologische akkers en velden kunnen vervuilen. De telers vrezen dat ze door de veldproeven niet meer gentech-vrij kunnen produceren en dat ze zelf moeten opdraaien voor de financiële gevolgen. Vanuit overheidswege bestaat nog geen duidelijkheid over aansprakelijkheid bij contaminatie van biologische producten. De sector dreigt hiermee probleemeigenaar te worden van de introductie van een technologie waarom zij niet heeft gevraagd. De ggo's die AVEBE en PRI in de proefvelden willen testen, hebben nog geen officiële toelating. Voor ggo's die niet officieel zijn toegelaten, geldt geen drempelwaarde. Dat betekent dat er nul vervuiling mag plaatsvinden.

De Britse Soil Assocation eist voor biologische producten onder hun label dat de telers zich op meer dan 10 kilometer van een ggo-proefveld moeten bevinden. Het ligt voor de hand dat ze deze eisen ook aan importproducten zullen stellen. Doordat de voorgenomen veldproeven van AVEBE en PRI op tien verschillende locaties verspreid over de provincies Groningen, Drenthe en Flevoland zullen plaatsvinden, kan ook het aantal getroffen biologische bedrijven relatief groot zijn.

Juist consumenten van biologische voeding hechten zeer aan een gentech-vrij product. Zowel Europees als nationaal benadrukken parlementen en ministers telkenmale het belang van keuzevrijheid voor de consument. In dat verband stond in het rapport van de commissie Terlouw al dat Nederland wellicht te klein is voor ggo toepassing in de landbouw om die keuzevrijheid te kunnen garanderen (zie ook bijgaande brief aan Vaste Kamercommissies LNV en VROM). Het beroep tegen de vergunningen is derhalve niet zozeer tegen de aanvragers gericht, maar aan de overheid die - en dat werd deze week onderstreept in het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) - geen duidelijk beleid voert (zie ook bijgaande reactie van Biologica op WRR-rapport).

Biologica, de beleids- en promotieorganisatie voor biologische landbouw en voeding, en de Vakgroep Biologische Landbouw LTO/Biologica ondersteunen en begeleiden de biologische telers bij hun protest tegen de open veldproeven met ggo-aardappels. Al eerder dit jaar verzette Biologica zich tegen ontwerpvergunningen met ggo-appelbomen en ggo-koolzaad.

De behandeling van het beroep tegen de vergunning voor AVEBE en PRI vindt plaats op dinsdag 25 februari om 11:30 uur bij de Raad van State in Den Haag. De verdediging van de biologische telers is in handen van de advocaat Phon van den Biesen. De partijen die beroep hebben aangetekend zijn: de vereniging Noord-Nederlandse Biologische Landbouw Vereniging (NBLV), Greenpeace Nederland, Biologica, XminY Solidariteitsfonds, Bdeko Vereniging voor biologische boeren en tuinders in Flevoland en dertig individuele biologische tuinders en boeren uit Groningen, Drenthe en de Noordoostpolder.

Naar bijlage 1
Naar bijlage 2