Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Convenant gesubsidieerde arbeid zorg

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

MEVA/ABA-2357787

21 februari 2003

Hierbij bied ik u het Convenant Gesubsidieerde Arbeid Zorgsector aan. Samen met de sociale partners, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de G4 (1 en de G26 (2 hebben de staatssecretaris en ik het convenant op 5 februari 2003 ondertekend.

Het convenant vloeit voort uit een eerder convenant tussen sociale partners, VNG en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (het centrale convenant, Tweede Kamer, 2002/2003, SZW0300007). In dit centrale convenant, dat werd ondertekend op 20 december 2002, zijn de afspraken uit het Najaarsakkoord verwerkt over het regulier maken van 10.000 ID-banen. Tevens is in dit centrale convenant afgesproken dat elke sector met een nadere uitwerking zou komen. De sector zorg is de eerste sector die met een nadere uitwerking komt: het Convenant Gesubsidieerde Arbeid Zorgsector.

VWS stelt vanaf 2004 elk jaar een bedrag van EUR 29,64 miljoen beschikbaar. Dit bedrag is overigens wel een plafondbedrag. Het bedrag zal voornamelijk ingezet worden voor het laten doorstromen van medewerkers in een gesubsidieerde baan naar een ongesubsidieerde, reguliere baan voor onbepaalde tijd. Op deze manier werkt het convenant voor alle partijen positief uit:

* En ten eerste biedt het convenant meer mensen perspectief op een reguliere baan in de zorgsector.

* Ten tweede worden zorginstellingen aantrekkelijk voor gemeenten die als taak hebben mensen te reïntegreren in het arbeidsproces. Gemeenten hebben er belang bij zo veel mogelijk mensen uit de bijstand te houden. Doorstroming in een instelling betekent dat er plaatsen vrijkomen voor uitkeringsgerechtigden die via gesubsidieerde arbeid werkervaring kunnen opdoen, en op die manier participeren in de samenleving en uit de bijstand blijven.
* Ten derde dragen de nu gemaakte afspraken bij aan een behoud van een evenredig volume aan gesubsidieerde arbeid in de zorgsector. De werkgelegenheid die met het Besluit in- en doorstroombanen destijds tot stand is gebracht, heeft immers een bijdrage geleverd aan een vermindering van de werkdruk bij de overige medewerkers en daarmee aan een verbetering van de kwaliteit van de zorgverlening.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mr. A.J. de Geus

(1. G4: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Den Haag heeft het convenant op 11 februari onderschreven.
(2. G26: Almelo, Alkmaar, Amersfoort, Arnhem, Breda, Deventer, Dordrecht, Eindhoven, Emmen, Enschede, Groningen, Haarlem, Heerlen, Helmond, Hengelo, s Hertogenbosch, Leeuwarden, Leiden, Lelystad, Maastricht, Nijmegen, Schiedam, Tilburg, Venlo, Zaanstad en Zwolle.

Convenant gesubsidieerde arbeid zorgsector
1.
Convenant gesubsidieerde arbeid zorgsector
Folder, 5-2-2003

Om de folder op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=19202 .