Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Antwoorden op kamervragen over GroenLinks in Wageningen en de BVD

20 februari 2003

Antwoord van de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Justitie op de schriftelijke vragen van de leden van de Tweede Kamer Eerdmans en Janssen van Raaij (beiden LPF) over GroenLinks in Wageningen en de BVD. (Ingezonden 21 januari 2003, nr. 2020305980)

1. Vraag

Heeft u kennis genomen van het artikel "GroenLinks Wageningen frustreert BVD-actie"?

1. Antwoord

Ja.

2. Vraag

Klopt het dat de top van GroenLinks in Wageningen in 1990 pogingen van de voormalige BVD om te infiltreren in een cel waarin ook Volkert van der G. actief was, heeft gefrustreerd? Zag de BVD destijds een verband tussen GroenLinks en extreem linkse actiecellen? Beschouwde de toenmalige BVD radicale milieuactivisten als een bedreiging voor de rechtsorde?

2. Antwoord

De inhoud van het artikel laat ik voor rekening van de betreffende journalist. Personen en organisaties die aanleiding geven tot het ernstige vermoeden dat zij een gevaar vormen voor het voortbestaan van de democratische rechtsorde vallen binnen het onderzoeksdomein van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (thans de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst). GroenLinks valt niet binnen dit domein.

3. Vraag

Heeft de BVD in de jaren negentig getracht om ook (elders in het land) in andere cellen van milieuactivisten te infiltreren Zijn meerdere van dergelijke infiltratie- en schaduwpogingen destijds geslaagd? Heeft de BVD destijds voorzien dat dergelijke actiecellen tot extreemgeweld zouden kunnen overgaan?

4. Vraag

Welke actie gaat u op grond van de nieuwe onthullingen ondernemen?

3. en 4. Antwoord

Over concrete operationele aangelegenheden van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten wordt in het openbaar nimmer mededeling gedaan.