Provincie Noord-Holland

Datum 20-2-2003 13:56:00

Onderwerp Symposium Ontwikkelingsbeeld Noord-Holland Noord

Marcel van Kanten
Haarlem, 20 februari 2003 - Gedeputeerde Staten (GS) hebben onlangs voor het Ontwikkelingsbeeld Noord-Holland Noord twee realistische toekomstscenarios vastgesteld. Op maandag 24 februari 2003 zal VVD-gedeputeerde Henry Meijdam deze twee scenarios presenteren tijdens het symposium Ontwikkelingsbeeld Noord-Holland Noord. Haarlem, 20 februari 2003 - Gedeputeerde Staten (GS) hebben onlangs voor het Ontwikkelingsbeeld Noord-Holland Noord twee realistische toekomstscenarios vastgesteld. Op maandag
24 februari 2003 zal VVD-gedeputeerde Henry Meijdam deze twee scenarios presenteren tijdens het symposium Ontwikkelingsbeeld Noord-Holland Noord. Deze twee scenarios worden na de verkiezingen voor Provinciale Staten van 11 maart overhandigd aan het nieuwe college van GS.

Locatie: Theater De Vest, Canadaplein 2 in Alkmaar

Hoe zien de twee scenarios van het Ontwikkelingsbeeld Noord-Holland Noord eruit?
De nieuwe beeldbrochure "Ruimte Geven, Ruimte Sparen; Twee realistische scenario's voor het ontwikkelingsbeeld Noord-Holland Noord" is hier te bekijken. Bijgevoegd is verder een schematische vergelijking de twee realistische scenarios.

Toelichting op twee scenarios
Eind vorig jaar zijn tijdens drie regionale informatieavonden in Noord-Holland Noord zoveel mogelijk burgers en andere belanghebbenden betrokken bij de uitwerking van de verschillende scenarios voor de toekomstige ruimtelijke inrichtring van Noord-Holand Noord. De resultaten van de discussies in de regio hebben veel bruikbare informatie opgeleverd.

De eerste stroming van reacties uit de regio streeft er naar om kansen die het zuiden van de provincie biedt te pakken en mee te liften op de economische motor die daar op volle toeren draait. Er wordt meer vanuit stedelijke wensen gedacht en beredeneerd. Hierin is de relatie met het zuiden op het gebied van infrastructuur belangrijk, maar ook op het gebied van economie en ruimte voor (zuidelijke) woonwensen. Landbouw speelt hierin een iets bescheidener rol, waarbij andere vormen van economie juist meer invloed hebben. Dit toekomstscenario heet 'Ruimte geven' omdat er meer ruimte gegeven wordt voor stedelijke en economische functies anders dan landbouw.

De tweede stroming richt zich vooral op de eigen krachten en dynamiek van de regio waarbij de openheid van het landschap en haar cultuur bovenaan staan. In dit scenario is nadrukkelijk een belangrijke rol voor de landbouwsector weggelegd in de regionale economie. De landbouw kan de openheid van de ruimte waarborgen. Ontwikkelingen vinden geconcentreerd plaats. Dit toekomstscenario heet 'Ruimte sparen' omdat hierin behoudend met het gebruik van de ruimte wordt omgesprongen.

De provincie Noord-Holland streeft uiteindelijk naar een realistisch ontwikkelingsbeeld dat in de nieuwe collegeperiode kan rekenen op draagvlak in de regio zowel bij bedrijfsleven, burgers als bij de (lokale) maatschappelijke organisaties.

Programma

19.00 uur: Ontvangst koffie/thee
19.30 uur: Welkom voorzitter
19.35 uur: Inleiding gedeputeerde Henry Meijdam 19.45 uur: Voordracht prof. Herman Pleij over met name de cultuur-historische aspecten
van het gebied.
20.15 uur: Toelichting op vervolgproces door Pieterjan v.d. Hulst (projectmanager)
20.25 uur: Presentatie twee realistische scenarios door John Boon (ontwerper)
21.00 uur PAUZE
21.15 uur: Politiek debat
22.15 uur: Afsluiting door gedeputeerde Henry Meijdam

In het licht van de provinciale verkiezingen op 11 maart 2003 wordt de avond afgesloten met een politiek debat rond de themas die de ruimte bepalen in Noord-Holland Noord. Het debat zal gevoerd worden aan de hand van stellingen die mede ook door de mensen in de zaal wordt bepaald. Afsluitend wordt na iedere stelling gestemd. Aan het debat nemen deel de volgende partijen deel: VVD (Henry Meijdam), CDA (Ben Hakvoort), D66 (Gerard Le Belle), PvdA (Peter Vissers) en GroenLinks (Bart Heller).

Belangstellenden kunnen voor nadere informatie contact opnemen met Hester Blom, tel. (023) 514 53 77of per e-mail: onhn@noord-holand.nl.

Inlichtingen voor de pers: Marcel van Kanten, tel. (023) 514 42 11