Stadsdeel Amsterdam-Noord

24/2/2003
Weggooitest in Amsterdam Noord
Heleen Hummelen

Op verzoek van Stadsdeel Amsterdam Noord houden bekende Noord-Amsterdammers beurtelings bij hoeveel eten er in de biobak belandt. Heleen Hummelen (37) is programmamaakster, (tekst)schrijfster en actrice. Bij het grote publiek is ze vooral bekend geworden als Bella, de schrijvende moeder uit de zojuist beëindigde tv-serie Oppassen! Met haar vriend, de beeldhouwer André Vranken en dochtertje Meis van vijf woont ze in de vroegere kleuterschool aan de Merelstraat. Om het weekend wordt het gezin completeerd door Andrés dochter Roos (12). Het formulier van de weggooitest heeft ze nauwgezet ingevuld. Er staat veel op. Heleen denkt van niet.

We zijn er erg mee bezig geweest deze twee weken, vertelt ze. André en ik doen het huishouden samen. We zijn niet zulke enorme verspillers. Sterker nog: ik ben een heel erge bewaarder. Ik vind het al gauw zonde om iets weg te gooien. Ik kan bijvoorbeeld heel goed met restjes koken. André kan het niet, die vindt al snel dat ze weg moeten. Sinds kort hebben we een vrieskist, wat bewaren een stuk makkelijker maakt. Wel is André beter met inkopen: ik kom meestal met twee keer zoveel boodschappen thuis. Wat we verspillen zit denk ik voornamelijk in het beheer over de koelkast. We nemen onafhankelijk van elkaar nog wel eens hetzelfde mee. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het beeld zoals dat nu te voorschijn zal komen enigszins geflatteerd is, want we hebben erg veel opgegeten uit angst om het weg te gooien. Heb je het totaal al uitgerekend? Wat? Een derde meer dan het gemiddelde gezin? 201 kilo op jaarbasis?! Heleen slaakt een kreet van ontzetting. André slaat van schrik de neus van de marmeren kop waaraan hij twee maanden gewerkt heeft. Bij het afscheid blijft het gezin Hummelen/Vranken in totale ontreddering achter.

Zo had het moeten gaan, maar zo ging het niet. Uw verslaggever maakte een rekenfoutje en kwam op een keurige 150 kilo. Zie je wel, zegt Heleen opgelucht. De lezers geeft ze nog een welgemeende tip mee: Als je bladgroente afspoelt voor je die in de koelkast legt, gaat de groente veel langer mee. Goeie tip, Heleen. Wel jammer dat je het echte totaal nu in de krant moet lezen. Teringdetering! zou Harry uit 'Oppassen!' zeggen.