ST. BONT VOOR DIEREN

WNF steunt slachting onder 1 miljoen Canadese zeehonden

Persbericht

Bont voor Dieren organiseert e-mail protestactie onder dierenbeschermers:
WERELD NATUUR FONDS STEUNT SLACHTING ONDER 1 MILJOEN CANADESE

ZEEHONDEN.

Amsterdam, 24 februari 2003 - Tot verbijstering van internationale dierenbeschermers heeft het Wereld Natuur Fonds(WWF) in een recent intern document verklaard geen bezwaren te hebben tegen de barbaarse jacht op 1 miljoen zadelrobben en klapmutsen, in de komende 3 jaar aan de Canadese Oostkust. De jacht zal vanaf begin maart in volle hevigheid losbarsten en duren tot medio mei.
Bont voor Dieren verwijt het Wereld Natuur Fonds een hypocriet beleid dat in strijd is met de intenties van haar achterban. Daar blijkt het WNF zich ook zeer van bewust zoals duidelijk wordt op de website www.wnf.nl. Er kan wallpaper gedownload worden van een aandoenlijk pasgeboren zeehondje, op de site is informatie te lezen over de strijd van Bont voor Dieren tegen de Canadese zeehondenjacht, er wordt gesproken over de -moord op 67.000 zeehonden in Namibië-, over de uitreiking van een Gouden Ark door Prins Bernhard aan Lenie t Hart voor haar -inzet voor de bescherming van zeehonden- en scholieren kunnen een werkstukpakket downloaden over zeehonden en de bedreiging van deze dieren door de jacht.

Ondanks jaren van internationale protesten tegen de jacht op jonge zeehonden neemt de jacht de afgelopen jaren alleen maar toe. 95% van de gedode zeehonden is tussen de 14 dagen en een jaar oud. De schedels van de jonge zadelrobben en klapmutsen worden met knuppels of geweerkolven ingeslagen. Vaak worden de diertjes al gevild als ze nog stuiptrekken. De moeders kunnen niets anders doen dan weerloos toekijken. Door een onafhankelijk internationaal team van dierenartsen is in 2001 vastgesteld dat 42% van de zeehonden levend gevild wordt.

Quota verhoogd
Normaliter stelt de overheid elk jaar het maximum aantal te doden zeehonden vast. Dit ligt al een aantal jaar rond de 275.000. Voor het eerst heeft de Canadese overheid quota vastgesteld voor drie jaar (350.000 p.j.). Canada kiest hiermee voor een liberalisering van de jacht en weet zich hierin gesteund door het WWF. Onder het mom van de instandhouding van een goede kabeljauwpopulatie en het feit dat er genoeg zeehonden zijn en er dus geoogst mag worden, staat de Canadese overheid deze gruwelijke jacht toe. De jacht is primair bedoeld voor de bontindustrie. Daarnaast worden de penissen voor liefdesdrankjes verkocht. Bij het vaststellen van de quota houdt Canada geen rekening met het feit dat Groenland op dezelfde populatie jaagt (ong. 100.000 p.j.!). Bekend is dat het werkelijke aantal gedode zeehonden tweemaal zoveel is. De officiële statistieken (waarop beleid gemaakt wordt) houden geen rekening met de geknuppelde/aangeschoten zeehonden die ontsnapt zijn en de zeehonden die slachtoffer worden van de visserij (als bijvangst in netten).

Zeehondenjacht 2002
In 2002 zijn er 307.000 zadelrobben afgeslacht. Het quotum stond vast op 275.000. De Canadese regering heeft de overschrijding toegestaan en daarnaast het jachtseizoen verlengd met twee weken. Dit terwijl er elk jaar meer pasgeboren zeehonden verdrinken wegens het gebrek aan ijs (jonge zeehonden kunnen nog niet zwemmen). De verdwijning van het ijs heeft alles te maken met de opwarming van de aarde.

Veel oppositie tegen WWF beleid
Behalve Bont voor Dieren, die mede namens de Dierenbescherming spreekt, wijzen ook andere organisaties zoals Zeehondencreche Pieterburen, de Faunabescherming, Greenpeace, WSPA en het IFAW het standpunt van het Wereld Natuur Fonds over de zeehondenjacht resoluut af. De claim van het WWF dat zij slechts staat voor soortenbescherming en niet voor de bescherming van individuele dieren, rechtvaardigt op geen enkele wijze actieve steun aan de slachting onder zadelrobben en klapmutsen. Ook het feit dat het WWF stelt andere prioriteiten te hebben, doet merkwaardig aan nu ze zich actief bemoeit met het billijken van de zeehondenjacht.

E-mail protestactie onder dierenbeschermers
Bont voor Dieren organiseert een grootscheepse mailcampagne via haar website www.bontvoordieren.nl waarin dierenbeschermers hun ongenoegen kunnen uiten in de richting van het Wereld Natuur Fonds. Er kunnen protestmails worden verzonden naar de directeuren van het Wereld Natuur Fonds in Nederland en in Canada. De campagne zal vanavond worden aangekondigd in het TROS consumentenprogramma Radar om 19.25 uur op TV2.

Persinfo: drs Lieke Keller,
directeur Bont voor Dieren, 020 676 66 00 of 06 12 66 71 07

Noot voor de pers: het gewraakte interne WWF document is voor de pers beschikbaar.

24 feb 03 12:11