EVD

Japan: uitdagingen voor groei en investeringen; het EBC rapport over het Japanse zakenklimaat 2002

---

De European Business Community (EBC) in Japan geeft elk jaar een rapport uit waarin voor een groot aantal sectoren in Japan gekeken wordt naar de kansen, de bedreigingen en het investeringsklimaat voor Europese bedrijven.
De EBC verwacht dat, gezien de huidige economische situatie in Japan, de investeringen van Europese bedrijven in 2003 niet significant zullen toenemen, tenzij er concrete maatregelen worden genomen door de Japanse overheid om de deflatie te stoppen en de economie weer op gang te krijgen.
De laatste jaren hebben de Japanse dereguleringsmaatregelen gezorgd voor een duidelijke verbetering van het ondernemingsklimaat in sectoren als de verzekeringssector en de telecommunicatiesector. Het EBC concludeert in dit rapport echter dat nog veel sectoren moeilijk toegankelijk zijn, hoewel de mogelijkheden voor Europese bedrijven de afgelopen jaren aanzienlijk zijn toegenomen. De sectoren waar dit rapport aandacht aan besteed zijn onder andere:
* de automobielindustrie

* de auto-onderdelen industrie

* de banksector

* de bouwsector

* de cosmetica-industrie

* defensie

* de diergeneesmiddelenindustrie

* de drankensector

* de farmaceutische industrie

* de in-vitro diagnostiek industrie

* de luchtvaartsector

* de medische apparatuur sector

* de milieutechnologiesector

* de ruimtevaartsector

* de snijbloemensector

* de telecommunicatiesector

* de telecommunicatie apparatuur sector

* de verzekeringssector

* de voedingsmiddelenindustrie

* de zeevaartsector

20.02.2003
---

Bron: The European Business Community, Japan
Nummer: 100161

Meer informatie over dit onderwerp is ter inzage beschikbaar onder vermelding van nummer 100161 bij de informatiemanager JAPAN (Marjolijne Meuleman), e-mail JAPAN, fax (070) 385 80 97, telefoon (070) 778 88 44.