Korps: Flevoland, plaats: Almere 24-02-2003 Politie lost overval woning op
Stafdienst Communicatie, M. Westerink, 06-53737697

Politie lost overval in woning op

ALMERE De politie van Almere Buiten hoopt met de aanhouding van drie Almeerse verdachten de overval in een woning eind april 2002 aan de G.A. Overdijkinkstraat opgelost te hebben. Het lijkt te gaan om een zogenoemde rip-deal.

Dinsdagnacht 24 april drongen gemaskerde mannen een woning binnen aan de G.A. Overdijkinkstraat. Op dat moment waren er vijf personen aanwezig: twee mannen van 20 en 22 jaar, een 27-jarige vrouw en twee kinderen van 7 en 10 jaar. De overvallers bedreigden de aanwezigen en dwongen hen geld en sieraden af te geven. Bij schermutselingen in de woning zijn de volwassenen mishandeld. De daders namen een geldbedrag en sieraden mee en vluchtten met de auto van het slachtoffer. De 20-jarige werd per ambulance voor behandeling overgebracht naar het Flevoziekenhuis.

Verdachten aangehouden
De politie stelde een speciaal rechercheteam samen, een zogenoemde Taakgroep Ernstige Delicten (TED). De Technische Recherche deed onderzoek in de woning en stelden een aantal sporen veilig. De rechercheurs konden na uitgebreid onderzoek eind vorig jaar drie Almeerse mannen van 20, 25 en 28 jaar aanhouden voor de overval op de woning. De 20-jarige wordt eveneens verdacht van handel in verdovende middelen. De 28-jarige wordt ook verdacht van het plegen van een zedendelict. De eerste verdachte is op 11 februari voor de rechter geweest. De anderen zullen in maart zich voor de rechtbank moeten verantwoorden. Aanvankelijk werd een andere man door de slachtoffers aangewezen als een van de daders van de overval. Hij bleek er uiteindelijk niets mee te maken te hebben en is door de rechtbank vrijgesproken.

Slachtoffer aangehouden
Uit het rechercheonderzoek bleek dat de 20-jarige hoofdbewoner van het pand aan de G.A. Overdijkinkstraat zich bezighield met de invoer en handel van verdovende middelen. Hij is, samen met een 22-jarige Almeerder, aangehouden op Schiphol. Beiden bleken bolletjes cocaïne geslikt te hebben. De 20-jarige is intussen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, de 22-jarige is door de rechtbank onder strikte voorwaarden in vrijheid gesteld. Hij wordt gedurende een jaar nauw gevolgd door de politie en begeleid in het vinden van werk, een woning en een goede vrijetijdsbesteding. Als hij zich niet aan de voorwaarden houdt, wordt hij weer vastgezet.
Bij een andere 22-jarige Almeerder is bij huiszoeking een handgranaat aangetroffen. Deze werd in beslag genomen en vernietigd. Hij is intussen veroordeeld als mededader van de invoer en handel in verdovende middelen en illegaal wapenbezit. Hij kreeg een gevangenisstraf van 20 maanden opgelegd.