GAIA

GAIA dient opnieuw klacht in tegen visjesdrinken

Parket doet nodige vaststellingen

21 februari 2003

Persbericht

© GAIA

De dierenrechtenorganisatie GAIA heeft klacht ingediend bij de Procureur des Konings van Oudenaarde tegen het geplande drinken van levende visjes van komende zondag tijdens het Krakelingenfeest te Geraardsbergen.

De Procureur des Konings heeft GAIA meegedeeld dat hij de opdracht heeft gegeven aan de politie om de nodige vaststellingen te doen met het oog op mogelijke vervolgingen. Het drinken van levende visjes die in een beker wijn gegooid worden, zoals dat met het Krakelingenfeest gebeurt, is in strijd met drie bepalingen van de dierenwelzijnswet: 1. De wet vereist (art. 4 §3) dat de "verlichting, de temperatuur, de vochtigheidsgraad, de verluchting, de luchtcirculatie en de overige milieuvoorwaarden van het verblijf der dieren moeten overeenstemmen met de fysiologische en ethologische behoeften van de soort." Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de visjes in de wijn ernstige kieuwletsels oplopen. De zuurstofarme wijn is bovendien een visvijandig milieu.
2. Art. 15: "Een gewerveld dier mag slechts gedood worden door een persoon die daarvoor de nodige kennis en bekwaamheid heeft. Het dier mag enkel ter dood gebracht worden onder verdoving of bedwelming." Het effect van de wijn is niet bedwelmend, noch verdovend aangezien de visjes spartelen in de wijn tot ze levend ingeslikt worden. 3. Wordt ook bestraft met een boete tot EUR 5000 (art. 36 §9): "hij die een dier gebruikt voor africhting, enscenering, reclame of gelijkaardige doeleinden in de mate dat dit oneigenlijk gebruik duidelijk leidt tot vermijdbare pijn, lijden of letsel." Het Krakelingenfeest is duidelijk een enscenering. Het drinken van levende visjes uit een beker wijn is duidelijk oneigenlijk gebruik van de dieren. En, vanzelfsprekend, zijn de letsels die worden toegebracht aan de dieren vermijdbaar aangezien het drinken van levende visjes aan geen enkele noodzaak beantwoordt.
GAIA wijst erop dat, krachtens een arrest van het Gentse Hof van Beroep, het visjesdrinken buiten het kader van het Krakelingenfeest sowieso verboden is. GAIA vraagt het gerecht om toe te zien dat dit verbod ook strikt wordt nageleefd.
Noot: Niettegenstaande de procureur zijn woord gaf aan de raadsman van GAIA dat de nodige vaststellingen zouden gedaan worden, is dat niet gebeurd. Welke invloeden worden hier uitgeoefend? Reageer op dit bericht!


Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: info@gaia.be