D66-actualiteiten uit Europa


PvdA-plan nieuw onderwijsstelsel desastreus

24/02/2003

Volgens D66-onderwijswoordvoerder Lousewies van der Laan is het nieuwe plan van de PvdA voor het onderwijs overbodig en desastreus. De inspectie komt op afstand te staan en pas na vijf jaar kan een licentie worden ingetrokken. Het is veel beter om direct in te grijpen waar het mis gaat. Je zult maar op zon school zitten: eerst vijf jaar slecht onderwijs en daarna mag je een andere school gaan zoeken. Hoe zijn mensen daarmee geholpen?

D66 ziet ook niets in het PvdA-voorstel om de rol van de onafhankelijke onderwijsinspectie te vervangen door controle van scholen onderling. Als iets fraudegevoelig is, is dat het wel. Inspecties behoren onafhankelijk te zijn. Na de HBO-fraude moet voor iedereen duidelijk zijn dat we daar niet te licht over mogen denken, aldus Van der Laan.

D66 pleit in haar verkiezingsprogramma's en in de Kamer al jaren voor meer vrijheid voor scholen en leraren. Maar wij hebben daar altijd bij gezegd dat meer vrijheid samengaat met een goede controle op de kwaliteit. Daar is in het nieuwe plan van de PvdA nauwelijks nog sprake van. D66 houdt vast aan het door Paars ingezette beleid, waarbij scholen onder meer zelf mogen beschikken over hun geld. Van der Laan: Dat beleid wordt nu langzaamaan praktijk, daarvoor hebben we nu ook net de capaciteit van de onderwijsinspectie uitgebreid. Gun scholen nou toch de ruimte om zich daar op in te stellen. Nu weer een heel nieuw stelsel om hetzelfde te bereiken, daar is echt niemand mee geholpen.

Verkiezingsbelofte

Volgens D66 heeft Wouter Bos zijn verkiezingsbeloften om te zorgen voor rust in het onderwijs nu al gebroken. Vanochtend presenteerde de PvdA in het Algemeen Dagblad een plan voor een geheel nieuw onderwijsstelsel. Fractievoorzitter Boris Dittrich: Blijkbaar hadden de cynici die niet in die Nieuwe PvdA geloofden gelijk. Rust in het onderwijs was bij uitstek het voorbeeld dat Bos gebruikte om duidelijk te maken dat hij verschilt van zijn voorgangers. Ik heb nooit zo sterk geloofd in de verhalen over de "Nieuwe PvdA", maar dat Bos nog geen vijf weken na de verkiezingen alweer met een radicale veranderingen voor het onderwijs komt, had ik écht niet verwacht.

Volgens Dittrich staat de PvdA nog altijd ver af van de echte problemen op school. Ik blijf hameren op het lerarentekort. Over zeven jaar is er voor elke twee leraren die nodig zijn nog maar één beschikbaar. Dat is het echte probleem. Als de PvdA iets wil doen voor het onderwijs zou zij dáár eens over moeten nadenken. Maar nu komen ze weer met een nieuw stelsel. Hoeveel vrijheid scholen ook krijgen en hoe we de controle daarop ook organiseren: als er steeds minder leraren voor de klas staan, kan ik nu al vertellen hoe scholen straks uit de kwaliteitstest komen.

---