Microsoft komt met Windows Rights Management Services

Nieuwe technologie voor informatiebeveiliging

Schiphol-Rijk, 24 februari 2003 - Op verzoek van vele klanten die gevoelige interne bedrijfsinformatie zoals financiële rapporten en vertrouwelijke plannen beter willen beveiligen ontwikkelt Microsoft momenteel een nieuwe technologie voor Windows Server 2003, genaamd Windows Rights Management Services (RMS). Deze oplossing zal in samenwerking met applicaties gaan voorzien in een platformgebaseerde mogelijkheid voor het voeren van een persistent rechtenbeleid inzake webcontent en alle typen gevoelige bedrijfsdocumenten. Microsoft streeft er naar om de bètacode van Windows Rights Management Services in het tweede kwartaal van 2003 breed beschikbaar te stellen.

"Klanten hebben ons laten weten dat zij betere oplossingen nodig hebben voor het beveiligen van hun essentiële bedrijfsinformatie," zegt Mike Nash, corporate vice president van Microsofts Security Business Unit. "Aantrekkelijk aan Windows Rights Management Services is dat organisaties hiermee een blijvende beveiliging kunnen aanbrengen in de documenten zelf en zodoende informatie kunnen beveiligen waarvan zij bang zijn dat die kan uitlekken, per ongeluk of met opzet."

Applicaties, zoals informatieportals, tekstverwerkers of e-mail clients kunnen met behulp van Windows Rights Management Services zo worden gebouwd dat gebruikers eenvoudig kunnen aangeven wie toegang mag hebben tot specifieke content, als ook welke soort toegangsrechten zij hebben. De rechten en het beleid worden beheerd door de server. Clients met applicaties die RMS ondersteunen geven gebruikers de mogelijkheid om de rechten met één muisklik aan te geven. Zo kan Windows Rights Management Services worden gebruikt om beperkingen te stellen aan het doorsturen (forwarden) of kopiëren en printen, maar er kunnen ook regels mee worden opgesteld die slechts voor een beperkte periode gelden. Met behulp van sjablonen die het proces automatiseren kunnen organisaties daarnaast hun beveiligingsbeleid breed en betrouwbaar doorvoeren. Deze sjablonen kunnen ze vanuit een centraal punt distribueren. Op deze wijze kan een organisatie het begrip 'vertrouwelijk' eenvoudig en op een uniforme wijze invullen.

Windows Rights Management Services-technologie is een ASP.NET webservice, gebouwd op het Microsoft .NET Framework en kan daardoor via webservices eenvoudiger dan nu samenwerken met bedrijfsprocessen. RMS-technologie maakt gebruik van XrML (Extensible Rights Markup Language), een opkomende standaard voor het aangeven van rechten op digitale content. In het tweede kwartaal van 2003 zal Microsoft twee software development kits uitbrengen, waarmee ontwikkelaars rights management-mogelijkheden kunnen bouwen voor een breed scala aan (interne) bedrijfsoplossingen en applicaties voor Windows-clients.

Meer informatie over Windows Rights Management Services is te vinden op www.microsoft.com/windowsserver2003/rm/.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is marktleider op het gebied van software, diensten en Internet-technologie voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan diensten en producten - waaronder softwareoplossingen voor snel en flexibel zakendoen. Deze zijn ontwikkeld om mensen en organisaties nu en in de toekomst meer mogelijkheden te bieden voor toegang tot de informatie die zij nodig hebben, ongeacht op welke plaats, op welk moment en met welk apparaat.