Gemeente Heeze-Leende


Maand van het binnenmilieu: ventilatie en energiebesparing

U heeft een gezond binnenmilieu als de lucht in huis schoon is, als het niet te vochtig is en als de temperatuur aangenaam is (+20ºC).

Een gezond binnenmilieu voorkomt gezondheidsklachten als luchtwegproblemen, allergieën, irritaties van neus- en keelslijmvliezen, sufheid en hoofdpijn.
Voor een gezond binnenmilieu moet er voldoende verse lucht binnenkomen. Echter, veel mensen zijn de laatste jaren thuis op kierenjacht geweest. Op zich een goede zaak om geen last van tocht te hebben en om de warmte binnen te houden. Maar als er geen spleten en kieren in huis zijn wordt er ook niet meer vanzelf geventileerd. Schadelijke stoffen die onder andere ontstaan door roken, geisers zonder afvoer, schoonmaakmiddelen en kachels kunnen hierdoor niet naar buiten. Ook vocht dat geproduceerd wordt tijdens het koken, douchen, drogen van de was en schoonmaken kan niet worden afgevoerd. In oude, niet geïsoleerde huizen gebeurde dit min of meer vanzelf. Tegenwoordig moet u echter zelf zorgen voor die ventilatie zodat schadelijke stoffen en vocht afgevoerd kunnen worden.

Ventileren en luchten
Normaal gesproken is buitenlucht droger dan binnenlucht. Door te ventileren stroomt droge buitenlucht naar binnen en wordt vochtige binnenlucht naar buiten afgevoerd. Als u niet goed ventileert wordt de woning te vochtig. Het kost extra energie om een nat huis warm en comfortabel te stoken. Ventileer daarom continu. Zet rooster open en zet, als u thuis bent, (kiep)raampjes tegenover elkaar open op een kier. Maak ook gebruik van andere ventilatiemogelijkheden als draairamen, deuren of mechanische ventilatie.
Lucht daarnaast dagelijks. Zet 20 minuten per dag in alle woonvertrekken een raam ver open. Extra luchten is nodig tijdens of na het koken, douchen, stofzuigen en wassen. Ook wanneer er gerookt wordt is extra ventilatie nodig.

Energiebesparing
Het isoleren van uw woning is belangrijk om de warmte zoveel mogelijk binnen te houden. Daarmee bespaart u stookkosten. Dat is niet alleen voor uzelf prettig maar ook voor het milieu. Door op de goede momenten te ventileren en te luchten en door goed te isoleren spaart u het buiten- en het binnenmilieu. De energiekosten zullen bij goed ventileren namelijk niet veel hoger uitvallen.
Natuurlijk gaat bij ventileren warmte verloren maar door goede ventilatie kunnen vochtproblemen worden voorkomen. Het opwarmen van vochtige lucht kost namelijk meer energie dan het opwarmen van droge lucht. Een van de doelstellingen van ventileren is juist vochtige lucht uit het binnenmilieu te verwijderen. Warmteverlies dat optreedt tijdens het luchten wordt teruggewonnen door het lagere energieverbruik tijdens de rest van de dag.

Lucht de woning het liefst op een moment dat de temperatuur omlaag kan. Verwarm goed en gelijktijdig anders bestaat de kans dat vocht in de lucht gaat condenseren tot waterdruppels op koude oppervlakten. Een goede temperatuur is overdag ongeveer 20ºC en s nachts en tijdens het luchten zon 15ºC. Laat de temperatuur dus ook s nachts niet lager dan 15ºC komen. Het kost namelijk meer energie om een koud huis warm te krijgen dan dat de temperatuur constant blijft.

Meer informatie?
Voor vragen en klachten met betrekking tot de relatie gezondheid en milieukunde kunt u terecht bij de GGD Zuidoost-Brabant, afdeling Infectieziekten en Milieu: tel. 0492-584892.