Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen


Overweldigende belangstelling Open Dagen Broeierijonderzoek bij PPO in Lisse

De Open dagen broeierijonderzoek, die jaarlijks rond half februari gehouden worden bij PPO Sector Bloembollen trok dit jaar een record aantal bezoekers. In totaal kwamen ca. 400 belangstellenden af op de presentaties van onderzoekers in de kassen aan de Vennestraat in Lisse. Opvallend was dit jaar het grote aantal nieuwe bezoekers. De bezoekers kwamen behalve uit de uitgesproken bollengebieden ook uit verre uithoeken van het land. Daarnaast waren er duidelijk veel vertegenwoordigers van toeleverende bedrijven, handel, etc. Bezoekers krijgen een toelichting over het narcissen-onderzoek

Centraal bij deze dagen stonden de resultaten van de broeierijproeven. Tijdens de open dagen waren niet alleen de resultaten te zien van de broeierij op zich, maar ook van onderwerpen die daarmee te maken hadden. Zo trok bijvoorbeeld de insectenvrije bewaring in cellen, het afdekken tegen onkruid en energiebesparing in de schuur en broeierij ook de aandacht. Verder was er traditioneel veel belangstelling voor onderzoek naar de oorzaken en het voorkomen van zieke bollen, het diagnostisch onderzoek.

Bij de broeierij zelf kreeg o.a. de waterbroei van hyacint en narcis grote belangstelling. In het kassencomplex was ook de Bloembollenkeuringsdienst te gast. Belangstellenden konden met eigen ogen de resultaten zien van het onderzoek en werden tegelijkertijd voorzien van een schat aan schriftelijke informatie over de meest uiteenlopende actuele onderwerpen in het bollenteeltonderzoek.

De peiling naar de tevredenheid van de bezoekers scoorde zeer hoge waarderingen.