De Unie


Algemene Banken:Voortgang CAO onderhandelingen

24 februari 2003 - Donderdag 20 februari 2003 zijn de CAO onderhandelingen gestart. U heeft in overgrote meerderheid ingestemd met mijn voorstel om pas op de plaats te maken. In die zin heb ik dan ook de werkgevers in het Bankbedrijf de wijzigingsvoorstellen van De Unie gestuurd. De inzet van De Unie vindt u in dit schrijven.

Voorstellen van De Unie voor de Algemene Bank-CAO De Unie heeft de volgende voorstellen gedaan voor de Algemene Bank CAO:

* Looptijd: Wij stellen een looptijd van één jaar voor, te weten van 1 april 2003 tot en met 31 maart 2004.

* Inkomen: Wij stellen een structurele loonsverhoging van 2,5% per 1 april 2003 voor.

* Employability: Wij stellen voor een op individueel niveau het recht te geven op een employabilityscan plaats te laten vinden, waarbij de volgende uitgangspunten gelden:


* Werknemers kunnen een lijst met vragen (scan) invullen over hun actuele stand van de inzetbaarheid. De lijst kan in volledige beslotenheid en privacy worden ingevuld.

* De ingevulde lijst geeft vervolgens conclusies en adviezen naar de individuele werknemer. Eén van de adviezen kan zijn dat het zinvol is de employabilitysituatie met de werkgever te bespreken.
* De resultaten van de geanonimiseerde vragenlijsten worden gebruikt om het employabilitybeleid binnen het bedrijf te toetsen en worden beschikbaar gesteld aan partijen bij de CAO.
* Aangesloten banken dienen aan te geven welke competenties haar onderneming in de komende jaren denkt nodig te hebben. Het verschil tussen huidige beschikbare competenties en toekomstig gewenste competenties geeft het terrein aan waarop gewerkt moet worden aan employability. Een rol van de ondernemingsraad is hier van belang.

* Werknemers hebben daarnaast het recht op een periodiek, jaarlijks loopbaanadvies bij een onafhankelijk instituut. Dit advies dient nadrukkelijk aandacht te besteden aan de sterktes en zwaktes van de arbeidsmarktpositie van de individuele werknemer en de levensfase. De adviezen worden alleen na toestemming van de werknemer aan de werkgever doorgegeven.

Aanvullende voorstellen: Wij houden ons het recht voor om tijdens de besprekingen aanvullende voorstellen te doen.

Voorstellen werkgevers
Uit de voorstellen van de werkgevers is duidelijk geworden dat zij een geheel andere invulling geven aan het begrip huidige economische situatie. Zij vinden een pas op de plaats niet voldoende. De werkgevers verwijzen hierbij naar de preambule van de CAO. Daarin staat dat "de dynamiek van de markt met zich mee brengt dat -in het belang van de continuïteit van de onderneming- op elk moment dat de markt dat vereist daarop moet kunnen worden ingespeeld". Dit betekent dat de werkgevers het rechtvaardig vinden een heroriëntatie op de geldende arbeidsvoorwaarden voor te stellen, gelet op de macro-economische vooruitzichten voor Nederland en Europa, de micro-economische ontwikkelingen in bankenland en onder het mom van volwassen arbeidsverhoudingen.

In gewoon Nederlands betekent dat dat de werkgevers met de volgende verslechteringsvoorstellen komen:

* Een beperking van de werkgeversbijdrage in de ziektekostenverzekering. De werkgevers zijn van mening dat de kosten van de gezondheidszorg en in het verlengde daarvan de premie van ziektekostenverzekeringen behoren tot het domein van de overheid en dat het wensenpakket van de individuele burger geen relatie heeft met de taken en verantwoordelijkheden van de werkgever;

* (her)introductie van een eigen risico voor de werknemer bij ziek zijn in lijn met de ter zake geldende wettelijke minimum-vereisten, mede ter ontmoediging van oneigenlijk gebruik van deze voorziening.
Dit betekent dat de werkgevers alle aanvullingen op de ziektewet en wao uitkeringen wil afschaffen.

* zorgverlof conform de regeling in de wet Arbeid en Zorg, mede in het licht van de beschikbare vrije tijd voor werknemers;
* ouderschapsverlof conform de wettelijke regeling;
* vervallen van de 20% werkgeverssubsidie in de WAO-hiaatverzekering;

* bevriezing van het niveau van 75.000,-- functie-eindsalaris ter zake de werkingssfeer van de ABC, waardoor de groep die niet onder de werkingssfeer valt geleidelijk groter wordt, hetgeen prestatie-gericht belonen voor het front-office herkenbaarder zal maken, maar niet bedreigend is voor het back-officebeperking;
* cumulatie van verlofregelingen, daaronder mede begrepen verkorting van arbeidsduur voor werknemers van 58 jaar en ouder zomede de overgangsregeling vervroegd uittreden terzake van uittreding vóór het 62ste jaar, welke regelingen naar ons oordeel niet meer passen in een maatschappelijke ontwikkeling, waarbij een pensioenleeftijd van 65 jaar of nog ouder wordt bepleit, teneinde de financiering van oudedagsvoorzieningen op een verantwoord niveau te kunnen handhaven.
Dit betekent dat de werkgevers de extra dagen voor de oudere werknemer en de overgangsregeling VUT willen afschaffen. De pensioenrichtleeftijd van 62 jaar staat niet ter discussie;
* thans geen eigen bijdrage in de premie voor pensioenregelingen, waaraan op termijn niet te ontkomen valt, willen we voorkomen, dat bestaande voorzieningen resp. regelingen voor gepensioneerden resp. actieve medewerkers ingrijpend naar beneden moeten worden bijgesteld.
De voorstellen om de aanvullingen af te schaffen worden gedaan onder het mom van "kleinere banken, kleine kantoren, kunnen al die verschillende soorten van verlof niet georganiseerd krijgen". Indien dit gehandhaafd blijft betekent dit sluiting van de kleine kantoren en ontslag voor de betrokken werknemers. We schaffen daarom alle bovenwettelijke uitkeringen af!

Ten aanzien van de loonsverhoging hebben de werkgevers opgemerkt dat zij die in samenhang willen bezien met de heroriëntatie en zal vallen binnen de grenzen van het Centraal Akkoord.

Ik denk dat ik uw mening over de voorstellen van de werkgevers wel kan raden.

Op 3 maart wordt het overleg voortgezet. Heeft u vragen en of opmerkingen u kunt mij altijd mailen. Bellen kan ook 030-6345249.

Vanzelfsprekend houd ik u van de voortgang op de hoogte.

Met vriendelijke groeten,

Ewoud Teerink
Uw onderhandelaar

P.S. Maak uw ongeorganiseerde collega's lid van De Unie.


* Intropagina Banken

maandag, 24 februari 2003