SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08


Persbericht

SERV stelt sociaal-economisch rapport Vlaanderen voor

Brussel, 24 februari 2003

T.a.v. de redactie,

Traditionele sociaal-economische beleidsthema's krijgen vandaag een nieuwe inhoud. De SERV volgt deze nieuwe evoluties op de voet en wil mee de krijtlijnen uittekenen voor een vernieuwde sociaal-economische beleidsvisie op middellange en lange termijn. Daarom besloot de SERV om de twee jaar een rapport naar buiten te brengen over de sociaal-economische ontwikkelingen die voor Vlaanderen belangrijk zijn op middellange termijn. Vandaag stelt de SERV voor het eerst zijn Sociaal-economisch rapport Vlaanderen 2003 voor.

Sociaal-economische positionering van Vlaanderen
Inzicht in de sociaal-economische positionering van Vlaanderen in een internationale context is noodzakelijk om de positie van Vlaanderen te verbeteren. Daarom bestaat het eerste deel uit een boordtabel met de belangrijke indicatoren voor 11 sociaal-economische domeinen. De boordtabel schetst een beeld van de sociaal-economische positie van Vlaanderen/België tegenover zeven andere landen en vijf topregio s.

Vlaanderen boven ? Of toch niet !
De positionering maakt alvast één zaak duidelijk: Elke neiging tot zelfgenoegzaamheid over de sociaal-economische prestaties van Vlaanderen/België moet worden gerelativeerd. Ook al scheren wij hoge toppen in allerlei ontwikkelingsindicatoren. De vergelijking met de sociaal-economisch toplanden en regio s brengt aan het licht dat wij op meerdere vlakken van hen kunnen leren. Hoe kunnen wij het Bruto Binnenlands Product per hoofd optillen tot het niveau van de best presterende regio s en landen? Wat kunnen wij leren van anderen om te komen tot een meer dynamisch ondernemerschap? Spelen de eerder beperkte inspanningen voor innovatie hierin een rol? En waarom blijft de werkzaamheidsgraad (aandeel actieven in beroepsbevolking) in Vlaanderen zich in de rode zone situeren in vergelijking met de toetslanden en regio s? En hoe komt het dat het verkeer zoveel meer moordend is bij ons dan in West-Nederland? En wat te doen om de achterstand in te lopen als het gaat over schone lucht, water en bodem? Nu is het ook niet enkel kommer en kwel. Ons onderwijs scoort bij de beste en ons systeem van sociale bescherming is voortreffelijk. Op de ontwikkelingsindicator (som van levensverwachting, geletterdheid en scholing, BBP naar koopkracht) van de Verenigde Naties scoort Vlaanderen even hoog als Noorwegen, het best presterende land in de reeks. De positionering biedt het uitgangspunt bij uitstek voor verdere analyses. Op welke punten kan Vlaanderen/België leren van goed beleid in de toetslanden en regio s?

Zes cruciale sociaal-economische thema s
Het rapport gaat voor 6 thema s na waar we vandaag staan met cijfers maar ook met goede praktijken uit het buitenland. Het stelt kritische vragen en signaleert knelpunten. Waar staat Vlaanderen vandaag? Hoe doen ze het in het buitenland? Wat hebben we uit de analyses geleerd? Waarover is een breder maatschappelijk debat nodig? Deze thema s zijn: het economisch ruimtegebruik, een geïntegreerde aanpak van mobiliteit, knelpuntberoepen en vacatures, kwaliteit van de arbeid: werkbaarheidsgraad, een innovatiegericht milieubeleid en innovatie en organisatieverandering.

Wordt vervolgd
Met de publicatie van het rapport is voor de SERV het werk niet af. We willen verder kijken dan de eigen horizon. We willen in dialoog treden en discussiëren met politici en stakeholders. En we zullen maximaal de resultaten van deze discussies meenemen in onze aanbevelingen aan de Vlaamse regering. Daarom organiseren we later dit jaar studienamiddagen. We houden discussies over de wisselwerking tussen milieu en innovatie, over een geïntegreerde aanpak van mobiliteit en over het economisch ruimtegebruik. We presenteren de resultaten van de screening door STV Innovatie & Arbeid van de innovatie en organisatieverandering in de diensten en de industrie. Daarna debatteren we over de aanbevelingen die hieruit kunnen voortvloeien. En last but not least zal STV Innovatie & Arbeid de Vlaamse werkbaarheidsmonitoring toelichten waarmee zij in oktober van start gaat.

Het Sociaal-economisch rapport Vlaanderen 2003 kost ¬ 38 en kan u bestellen bij de Wetenschappelijke Uitgeverij Academia Press. tel. 09.233.80.88 Fax 09.233.14.09 http://www.academiapress.be.

Meer informatie over de studienamiddagen zal systematisch op de SERV website www.serv.be worden geplaatst.

Voor meer informatie of een recensie-exemplaar kunnen journalisten contact opnemen met de SERV, Christine Jacobs, Communicatieverantwoordelijke, tel. 02/20.90.188, cjacobs@serv.be