Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 24 februari 2003

PARTIJ VAN DE ARBEID WIL MEER ZEKERHEID, KWALITEIT EN ZEGGENSCHAP VOOR HET ONDERWIJS

De PvdA wil af van de grote structuurwijzigingen in het onderwijs, die te vaak van bovenaf worden opgelegd. Ook wil de PvdA concreet vorm geven aan de algemene wens om te komen tot minder regels en meer autonomie voor de scholen.

Onderwijswoordvoerder Hamer: "In de Tweede Kamer spreken wij al jaren de bezweringsformule uit dat er meer autonomie voor de scholen moet komen, maar nog steeds ontvangen de scholen per maand flink wat circulaires. Daar willen we nu echt een einde aan maken"

Scholen moeten zelf garant kunnen staan voor de kwaliteit van het onderwijs. Ook moeten zij zekerheid hebben over het financiële beleid dat zij kunnen voeren. Daarom denkt de PvdA na over een systeem waarin scholen bijvoorbeeld voor de duur van 5 jaar een licentie krijgen om onderwijs te geven. Die licentie wordt op basis van een aantal heldere criteria verstrekt door de overheid. De kwaliteitsstandaarden worden vertaald in deze licentie, evenals het recht op bekostiging. De belastingbetaler heeft vervolgens recht op een oordeel over geleverde kwaliteit, uitgedrukt in te controleren prestaties. Beoordeling en publieke verantwoording geschieden daarom op basis van collegiale visitatie en er wordt ook gecontroleerd door de inspectie.

De PvdA wil geen nieuwe voorstellen meer van bovenaf op leggen. Daarom stelt de PvdA dat als er draagvlak is voor dit systeem de scholen de kans krijgen om er mee te kunnen experimenteren. Wil dit plan echt kans van slagen hebben dan zal er uiteraard gedurende meerdere jaren in onderwijs geinvesteerd moeten worden.

Naast de plannen voor een licentiesysteem werkt de PvdA aan voorstellen over:


* Erkenning van het "school en ouder contract", waarin wederzijdse afspraken tussen school en ouders worden vastgelegd. Dit contract gaat zowel over de prestaties die de school levert voor het kind als over de betrokkenheid van ouders bij de school en het leren van het kind.


* Meer ruimte voor de scholen om een volwaardig personeelsbeleid te kunnen voeren, waarbij er meer onderwijsondersteunende functies kunnen ontstaan, met eigen opleidingseisen. De docenten kunnen zich dan meer toeleggen op hun daadwerkelijke professie: het lesgeven aan en begeleiden van leerlingen.

* Meer zeggenschap voor het personeel door het wettelijk verankeren van de zeggenschap in een wet op de ondernemingsraad voor het onderwijspersoneel en wettelijk vastgelegde zeggenschap voor ouders in de ouderraad.

* Betere begeleiding van leerlingen door de schoolloopbaan heen, dus ook en vooral bij de overstap naar het vervolg-onderwijs.

De PvdA wil graag de discussie over deze en andere voorstellen op gang brengen. Zij zal daarbij ook gebruik maken van het door de onderwijswoordvoerders opgezette onderwijsparlement dat binnenkort voor de eerste keer bij elkaar komt. In het onderwijsparlement, dat bestaat uit leerkrachten, ouders, leerlingen, studenten en onderwijsondersteunend personeel, leggen de onderwijswoordvoerders verantwoording af over de standpunten van de PvdA op het gebied van onderwijs. Ook bespreekt het onderwijsparlement nieuwe voorstellen van de PvdA-fractie.



Partij van de Arbeid