Korps: Brabant-Noord, plaats: `s-Hertogenbosch 24-02-2003 Aanpak veelplegers levert eerste resultaten

AANPAK VEELPLEGERS LEVERT EERSTE RESULTATEN OP

De eerste twee maanden van de vernieuwde, harde aanpak van stelselmatige daders (SDA) heeft al tot resultaten geleid. 35 Veelplegers zijn inmiddels aangehouden. Met hen is óf een repressief traject of een hulpverleningstraject afgesproken. Per 1 januari startte de nieuwe aanpak van veelplegers in de politieregio Brabant-Noord. Straks moet dit leiden tot 15% minder aangiftes, in de wetenschap dat 20% van de arrestaties verantwoordelijk is voor 75% van de criminaliteit. De aanpak is een vernieuwde versie van de aanpak van veelplegers die al sinds 1994 in de regio bestaat.

Afgelopen vrijdag is een 37-jarige Ossenaar in Berlicum aangehouden na een winkeldiefstal. De man is in verzekering gegaan en is vandaag - volgens de afspraken met het openbaar ministerie - meteen voorgeleid aan de officier van justitie. Ook zijn auto is in beslag genomen. De man bleek meer dan 60 antecedenten te hebben.

Hoe werkt de aanpak van veelplegers? Dit jaar is de vernieuwde, harde aanpak van de stelselmatige daders in de regio van start van start gegaan. De SDA-aanpak kent voortaan drie vormen en wordt opgenomen in de dagelijke werkzaamheden van de agenten op straat. Binnen elk cluster weet straks iedere politiemedewerker en buurtcoördinator wie de veelpleger is die op de SDA-lijst staat en in hun werkgebied woont. Hij is als het ware geadopteerd. De veelpleger weet in veel gevallen dat ie extra in de gaten wordt gehouden en dat ook de gemeente en het openbaar ministerie aandacht voor hem hebben.

Dossier Ook is belangrijk dat er een dossier van elke veelpleger met allerlei vermeldingswaardige strafbare feiten is aangemaakt. Dan kan de officier van justitie straks bij de rechter met recht voor een stelselmatige dader de hoogst mogelijke straf eisen, zodat diegene dan voor langere tijd van straat is.

Binnen de nieuwe SDA-aanpak is gekozen voor drie vormen: * SDA-tegenhouden (20 veelplegers per district , waarvan 10 minderjarigen) SDA-tegenhouden voorziet in het dwarsbomen van een beginnende criminele loopbaan. Veelplegers in de overlastsfeer worden in kaart gebracht, hierbij speelt de buurtcoördinator een belangrijke rol. De agenten van een cluster kennen de veelpleger(s) in hun werkgebied. * SDA (20 veelplegers per district) Deze vorm is de stok achter de deur voor de veelplegers in het district. Bij vervolging krijgt men één keer de kans om zijn leven via hulpverlening te beteren, als dat niet lukt volgt onverbiddelijk strafoplegging, waarbij OM alles uit de kast haalt om tot lange veroordeling te komen.
* SDA-plus (20 zwaardere criminelen voor de hele regio) Dit is de zwaarste categorie binnen de SDA-aanpak. De Dienst Centrale Recherche houdt deze onverbeterlijke criminelen in het vizier, maar de gebiedsgebonden medewerkers in de clusters kennen hen ook en weten waar ze mee bezig zijn. Het OM gaat bij vervolging altijd voor de hoogst haalbare eis.