Gemeente Oosterhout

Raad neemt toekomstplannen Amphia Ziekenhuis onder de loep

College houdt pleidooi voor meer basiszorg op Locatie Pasteur

Het college heeft een nota aan de raad gestuurd op basis waarvan de raad zich kan uitspreken over de toekomstplannen van Amphia Ziekenhuis. Het Amphia Ziekenhuis is ontstaan uit de fusie tussen de Bredase ziekenhuizen en het Oosterhoutse Pasteur-ziekenhuis. Over de uitwerking van de fusie en de daarmee samenhangende profielen van de verschillende locaties voert het ziekenhuis overleg met alle betrokken partijen, zoals zorgaanbieders en gemeenten uit de regio.

Het ziekenhuis stelt voor in Oosterhout de polikliniek in stand te houden. Ook planbare en niet intensive-care gevoelige operaties worden in Oosterhout gedaan. Meer gevoelige ingrepen en de 24-uurs Spoedeisende Hulp verdwijnen.

In de eerste ronde van het overleg met het ziekenhuis heeft Wethouder Eddi Oolhorst namens het college kritisch gereageerd op de plannen van het Amphia Ziekenhuis. Eddi Oolhorst; Het voorliggende profiel van de Locatie Pasteurlaan staat op gespannen voet met de bevriezing van ziekenhuisconcentraties die door de Minister is afgekondigd. De overheid heeft dat gedaan om zich te kunnen herbezinnen op de toenemende schaalvergroting in de ziekenhuiszorg.

Het voorgenomen profiel is volgens het college ook niet in lijn met het uitgangspunt dat er in Oosterhout een goed geoutilleerde basiszorglocatie zou blijven. Wethouder Oolhorst; Als er iets basaal is aan ziekenhuiszorg dan is het wel de mogelijkheid om in geval van nood geholpen te kunnen worden. Deze zorgverlening willen we daarom beslist 24 uur per dag beschikbaar hebben in Oosterhout.

Het college neemt wel de problemen die het ziekenhuisbestuur aangeeft om in Oosterhout een volledig basisziekenhuis-pakket verantwoord in de lucht te kunnen houden serieus. Maar dit heeft wel geleid tot een voorstel waarin organisatorische aspecten een sterker accent hebben gekregen dan de vraag van de inwoners. Het college ziet het als de verantwoordelijkheid van de gemeente om het Amphia Ziekenhuis daar op te wijzen. Het college overweegt derhalve dat het verzorgingsgebied van de Locatie Pasteurlaan voldoende omvang heeft om in de toekomst meer basiszorg in Oosterhout te behouden dan het ziekenhuis in haar plannen heeft voorgesteld.

In de tweede ronde van het overleg met ziekenhuis zal daar verder over worden gesproken. Voordat het zover is zal eerst de Raad zich uitspreken over deze plannen.