Provincie Noord-Holland

Datum 24-2-2003 15:27:00

Onderwerp Stop waterwinning Kennemerduinen zonder gevolgen

Krijn van Rijn
Heemstede start als eerste met Kelderproef Het beëindigen van de waterwinning in de Kennemerduinen vorig jaar mei heeft geen onverwachte gevolgen gehad voor de bewoners van de duinrand. Gezamenlijk persbericht van de provincie Noord-Holland, gemeenten Bloemendaal, Velsen, Heemstede, Haarlem, Zandvoort, PWN en hoogheemraadschap van Rijnland

Heemstede start als eerste met Kelderproef

Het beëindigen van de waterwinning in de Kennemerduinen vorig jaar mei heeft geen onverwachte gevolgen gehad voor de bewoners van de duinrand. Dit blijkt uit metingen van de grondwaterstand die op tientallen plaatsen zijn gedaan door gemeenten en het waterleidingbedrijf PWN. Het stoppen van de waterwinning gebeurde om de verdroging van het duingebied te verminderen. Bovendien voldeed de zuiveringsinstallatie niet meer aan de huidige eisen.

In het stedelijk gebied rond Haarlem waren de afgelopen jaren veel klachten over hoog grondwater. Met name natte kruipruimten of kelders zorgden voor schade en ongemak. De bewoners vreesden dat door het afbouwen van de waterwinning de overlast nog verder zou toenemen. De metingen tonen aan dat dit niet het geval is. Integendeel, het afgelopen jaar waren er minder klachten, ondanks het feit dat de laatste pompen zijn stopgezet. Belangrijkste reden is dat na een aantal zeer natte jaren er in 2002 weer een normale hoeveelheid regen viel. Bovendien zijn in het stedelijk gebied rond de plaatsen waar grondwater werd gewonnen drainagesystemen aangelegd.

Kelderfonds

De afname van het aantal klachten betekent niet dat er komende jaren geen problemen meer zijn te verwachten. Natte winters zullen volgens het KNMI in de toekomst vaker voorkomen. Daarom zal de situatie volgend jaar opnieuw worden geëvalueerd, en zal worden doorgegaan met het treffen van voorzieningen. Een opvallend initiatief hierbij is een proefproject voor bouwkundige maatregelen tegen grondwateroverlast. Woningeigenaren die last hebben van grondwater kunnen een bijdrage tot 2000 euro krijgen voor het waterdicht maken van vloeren of kelderwanden. Over enkele weken start Heemstede als eerste gemeente in Zuid-Kennemerland met de regeling. Bloemendaal, Haarlem, Velsen en Zandvoort zullen daarna volgen.

Met de proef willen de overheden niet alleen woningeigenaren van hun overlast afhelpen maar ook de riolering en de zuivering niet onnodig belasten. Om lekke kelders droog te houden wordt er vaak diep afgepompt, waarna het schone grondwater wordt geloosd op de riolering die daar niet op is berekend. Op de lange termijn zal het ook goedkoper zijn om problemen op een degelijke manier aan te pakken. Om die reden dragen, naast de gemeenten, ook de provincie Noord-Holland en PWN bij aan deze regeling. Nog niet duidelijk is of het hoogheemraadschap van Rijnland aan het proefproject zal deelnemen, dat wanneer het succesvol is wellicht op andere plaatsen in het land navolging zal krijgen.

Inlichtingen: Provincie Noord-Holland, Jos van Brussel, tel. (023) 514 37 20

Inlichtingen voor de pers: Waterleidingbedrijf PWN, Jenny van Rijn, tel. (023) 541 3257
Provincie Noord-Holland: Marjan Hoenson, tel. (023) 514 41 18 Gemeente Heemstede, Justine Hetterschij, tel. (023) 548 56 70

Bij Jenny van Rijn van PWN kunt u het rapport Sluiten winningen Zuid-Kennemerland, Resultaten van stopproeven 2002 bestellen.