FNV Berichtenservice

Stichting Kenniscentrum Werkbeleving een feit

Per 10 februari 2003 is de landelijk opererende Stichting Kenniscentrum Werkbeleving een feit. Het Kenniscentrum Werkbeleving is het centrale punt voor informatie en advies over werkdruk, stress en burn-out. Doel is om patiënten, werknemers, werkgevers, hulpverleners en andere professionals te ondersteunen bij aanpak en preventie van stressgerelateerde klachten zoals burn-out.

In 2001 werd op initiatief van de FNV een pilot 'werkdruk de baas' gestart. Een website, een burn-out informatielijn en een patiëntenvereniging werden opgericht en er werd contact gezocht met werkgeversorganisaties en professionals uit het veld om te gaan samenwerken. Deze onderdelen zijn nu ondergebracht bij een onafhankelijke Stichting die per 10 februari 2003 de naam Stichting Kenniscentrum Werkbeleving draagt. In de Raad van Toezicht van de Stichting zijn zowel werknemers- als werkgeversorganisaties vertegenwoordigd.

Kerntaken zijn het verzamelen, verwerken en verspreiden van informatie over werkdruk, stress en burn-out en aanverwante onderwerpen. Het kenniscentrum vertaalt de verzamelde kennis en ervaring in praktisch bruikbare informatie en instrumenten voor verschillende doelgroepen. Daarnaast is een netwerk opgezet om de samenwerking tussen alle betrokken partijen te stimuleren.

Het kenniscentrum wil niet alleen hulp bieden als er al klachten zijn, maar ook een actieve bijdrage leveren aan het voorkomen van stressgerelateerde klachten en burn-out. De verzamelde kennis en ervaring wordt gebruikt om van te leren en om te zoeken naar mogelijkheden om stressgerelateerde klachten te voorkomen. Samen met de doelgroepen wil het KCW tot een integrale preventieve aanpak komen van werkstress en burn-out.

Om deze vernieuwing kracht bij te zetten gaat op 10 februari de vernieuwde website: www.werkdrukpreventie.nl in de lucht. Een nieuw onderdeel is het dossier arbeidsongeschiktheid. Dit dossier geeft informatie over de verschillende fasen die men doorloopt als men buiten het arbeidsproces dreigt te raken en zet op een rij wat de rechten en plichten van zowel werkgever als werknemer zijn. Het gaat tevens in op de meest gestelde vragen over arbeidsongeschiktheid en behandelt ook een stappenplan voor zowel werkgever als werknemer.

Op 24 februari a.s. presenteert het kenniscentrum een instrument dat zowel werkstressoren als energiebronnen meet. Dit instrument kan naast de signaleringsfunctie een preventieve functie vervullen. Over de persbijeenkomst op 24 februari wordt nog nader informatie verstrekt.

Voor inlichtingen of informatie kan contact worden opgenomen met:

drs. W.C.A. Berends (directeur Stichting Kenniscentrum Werkbeleving)
Leonard Springerlaan 23 te Groningen
Postbus 780
9700 AT Groningen
Tel: 06-53735727 (gehele week)
Tel: 050-3631745 (ma, di)
E-mail:reactie@werkdrukpreventie.nl
Website: Stichting Kenniscentrum Werkbeleving
10-02-2003