Ingezonden persbericht

Nieuwe Adobe Camera RAW plug-in voor Photoshop 7.0.1 geeft gebruikers direct toegang tot verschillende RAW camerabestanden

Met Camera Raw plug-in direct binnen Photoshop openen en aanpassen van ongecomprimeerde RAW bestanden gemaakt met high-end camera's van vooraanstaande leveranciers: nieuwe JPEG 2000 plug-in eveneens verkrijgbaar

Amsterdam, 24 februari 2003 - Adobe Systems Incorporated (Nasdaq:ADBE), de leider op het gebied van network publishing, kondigde vandaag de onmiddellijke verkrijgbaarheid aan van Photoshop® Camera RAW en JPEG 2000 plug-ins. De Photoshop Camera RAW plug-in biedt bliksemsnelle, gemakkelijke toegang - binnen Photoshop, zelf binnen de file browser - tot "ruwe" image bestanden in professionele en middenklasse digitale camera's van Nikon, Canon, Minolta, Olympus en Fujifilm.

De Photoshop Camera RAW plug-in, als software add-on die samenwerkt met Photoshop 7.0.1 software, biedt fotografen de mogelijkheid de door de digitale camerasensor vastgelegde originele gegevens direct te bewerken, waardoor afbeeldingen kunnen worden gecreëerd met een superieur kleurenscala en het maximaal haalbare niveau aan details.

Deze ongecomprimeerde en onbewerkte afbeelding, een "digitaal negatief", heeft bij professionele fotografen vaak de voorkeur, juist vanwege de nauwkeurige beheersbaarheid van het kleurenscala en de optimale gedetailleerdheid van de afbeelding. De toegankelijkheid van de onbewerkte afbeelding, vóór conversie naar bestandsformaten als JPEG en TIFF, geeft de gebruiker de mogelijkheid om de witbalans, de intensiteit en het contrast aan te passen, in plaats van deze beslissingen over te laten aan de automatische instellingen van de camera. De Photoshop Camera RAW software is, samen met een extra plug-in die Photoshop ondersteuning mogelijk maakt voor het recentelijk uitgebrachte JPEG 2000 bestandsformaat, vanaf vandaag als download via de website van Adobe beschikbaar.
"We hebben de beschikbaarheid van deze technologie zo veel mogelijk versneld, omdat onze klanten aangaven dat zij onbewerkte cameraformaten wilden bekijken en bewerken in Photoshop," aldus Bryan Lamkin, senior vice president of Digital Imaging Products van Adobe Systems. "Hoewel we er vanuit gaan dat deze technologie in nieuwe versies van Photoshop zal worden geïntegreerd, wilden we deze functionaliteit toch zo snel mogelijk binnen handbereik van de klant brengen."

Nu binnen alle professionele disciplines op het gebied van fotografie steeds vaker digitale SLR camera's worden gebruikt in plaats van de traditionele filmcamera's, hebben fotografen behoefte aan een gestandaardiseerde manier van toegang tot en bewerken van ongecomprimeerde digitale negatieven. Met behulp van de Photoshop Camera Raw plug-in kunnen verschillende wijzigingen worden aangebracht in het ongecomprimeerde bestand, zoals de witbalans, temperatuur, kleur, belichting, schaduwen, contrast, kleurintensiteit, scherpte en regelmatigheid.

De plug-in biedt eveneens de mogelijkheid om onbewerkte bestanden te bekijken binnen de file browser (nieuw in Photoshop 7.0) en bestanden in de betrouwbare 16-bit-per-channel modus direct in Photoshop te importeren. Voor iedere ondersteunde camera zijn standaard en aangepaste instellingen voor ruwe afbeeldingen beschikbaar, die bovendien tussen twee sessies door kunnen worden aangepast en opgeslagen. Door de mogelijkheid om instellingen toe te passen op verschillende bestanden uit dezelfde fotosessie wordt de kwaliteit van de uiteindelijke foto verbeterd, is er minder nabewerking nodig en ontstaat er meer efficiëntie in de workflow van de professionals op fotografisch en grafisch gebied.

"De functie voor het aanpassen van de witbalans in de Photoshop Camera Raw plug-in is fantastisch," aldus Jeff Schewe, een bekroonde reclamefotograaf en een van de wereldwijd 65 fotografen met de eretitel Canon Explorer of Light. "Nu kunnen fotografen hun foto's aanpassen in termen die voor hen begrijpelijk zijn, snel en nauwkeurig. Bovendien is de mogelijkheid om een preview van de scherpte en de intensiteit te bekijken werkelijk geweldig. Fotografen zullen enthousiast zijn over de mogelijkheden die deze nieuwe plug-in biedt voor de bewerking van ruwe bestanden."

Een compleet overzicht van ondersteunde cameramodellen en de bijbehorende native ruwe bestandsformaten is verkrijgbaar via:
www.adobe.com/products/photoshop/cameraraw.html.

Prijzen en verkrijgbaarheid
De Photoshop Camera RAW en JPEG 2000 plug-ins zijn samen in één download beschikbaar voor voor Euro 99,- De software per direct verkrijgbaar, uitsluitend in de Engelse versie, via de wereldwijde websites van Adobe. De plug-ins zijn compatibel met niet-Engelse taalversies van Photoshop 7.0.1. zie ook: www.adobe.com/store/products/master.jhtml?id=catPhotoshop.

Over Adobe
Adobe Systems Incorporated, de leider op het gebied van Network Publishing (www.adobe.com) werd opgericht in 1982 en ontwikkelt software voor zakelijke en professionele gebruikers. Met de software van Adobe kunnen klanten visueel aantrekkelijke informatie met een fascinerende en betrouwbare content creëren en beheren. Adobe, met het hoofdkantoor gevestigd in San Jose (Californië), is een van de grootste softwarebedrijven ter wereld.

###
© 2003 Adobe Systems Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Adobe, het Adobe logo, Acrobat, Photoshop en Reader zijn ofwel geregistreerde handelsmerken of handelsmerken van Adobe Systems Incorporated in de Verenigde Staten en/of andere landen. Windows is een gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation in de Verenigde Staten en/of andere landen. Intel is een gedeponeerd handelsmerk van Intel Corporation of zijn dochterondernemingen in de Verenigde Staten en andere landen. Alle overige handelsmerken zijn het eigendom van hun respectievelijke eigenaren.

Karin Schop
Account Executive
Text100 Public Relations
Global technology Public Relations

van Diemenstraat 164-166
1013 CN Amsterdam
The Netherlands
Tel.: + 31 20 5304333
Fax: +31 20 5304331
Mobile: + 31 6 15071702
E-mail: karins@text100.nl
URL: www.text100.nl