SENTER

Innovatieve samenwerking succesvol

Meer dan dertig bedrijven zagen hun innovatieve projectideeën beloond worden via de subsidieregeling Technologische Samenwerking. Drie van deze bedrijven zijn Nutreco, U-CyTech en Bronkhorst. Nutreco krijgt de subsidie voor een project voor onderzoek naar verbeterde voeding voor melkvee, U-CyTech doet onderzoek naar het immuunsysteem en Bronkhorst wil een nieuwe generatie flowsensoren ontwikkelen. Met deze subsidieregeling investeerde het Ministerie van Economische Zaken EUR 23,6 miljoen subsidie in de derde indieningsperiode van 2002. Technologische Samenwerking stimuleert nationale en internationale samenwerkingsprojecten.

Optimalisatie diervoer voor meer melk
Het Nederlandse bedrijf Nutreco en het Zuid-Afrikaanse AFGRI werken samen aan het optimaliseren van het rantsoen voor melkvee. De bedrijven onderzoeken hoe technologische behandelingen verbeterde voeding en daarmee verhoogde melkproductie kan opleveren. In het onderzoek bekijken de partners een nieuwe methode om vooraf de invloed van het voer op de kwantiteit en kwaliteit van de melk te kunnen voorspellen. Zo willen de bedrijven met de resultaten van het onderzoek ook het resultaat voor de veehouders verhogen. Een tweede onderdeel van het onderzoek kijkt of toevoegingen aan het voedsel de afbraak van ruw Zuid-Afrikaans voedsel (stro en gras) kan verbeteren.

Onderzoek van het immuunsysteem
Het hoogst geëindigde project in de tender Eureka/geïndustrialiseerde landen is van een samenwerkingsverband tussen een Nederlands (U-CyTech B.V.) en een Duits (BioSys GmbH) bedrijf. De partners gaan een methode onderzoeken waarmee zij de reacties van ons lichaam op infecties of kanker beter kunnen detecteren. Hierdoor kan een betere medische diagnose gesteld worden.
Het Nederlandse bedrijf ontwikkelt hiervoor een methode die de detectie van meerdere cytokinen per individuele cel mogelijk maakt. Het Duitse bedrijf zal zich toeleggen op de ontwikkeling van een apparaat voor snelle kwantitatieve analyse van de met de methode verkregen resultaten. Cytokinen behoren tot een groep van eiwitten die cellen uitscheiden als ze zich verweren tegen een ziekte. Door kennis van de combinaties van verschillende cytokinen die een cel uitscheidt, kan worden vastgesteld van welk type ziekte er sprake is en wat de ernst ervan is. De snellere en betere techniek kan een doorbraak betekenen bij onderzoek naar immuun-gerelateerde ziekten.

Een nieuwe generatie flowsensoren
Een hoog geëindigd project in de indieningsperiode voor nationale samenwerkingsprojecten is het project van Bronkhorst High-Tech B.V. Het project bevat onderzoek naar nieuwe materialen en fabricagetechnieken voor een nieuwe generatie flowsensoren. Toepassingen in bijvoorbeeld laboratoria vragen een steeds hoge precisie en een beter bereik. Het onderzoek moet uiteindelijk leiden tot een enkele basisflowsensor die vrijwel zonder moeite aan de klantspecifieke eisen (flowbereik, type vloeistof/gas) is aan te passen. Het onderzoek wordt uitgevoerd samen met onder andere TNO-TPD.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat overheidsbeleid uitvoert op het gebied van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in ons land. Voor meer informatie over de subsidie- en kredietmogelijkheden van Senter kunt u contact opnemen met de afdeling Algemene informatie & advies, telefoon (070) 361 02 77 of voor internationale projecten (070) 361 09 99.