Provincie Noord-Brabant


Persbericht

Uitnodiging aan de media


Conferentie Veilig vooruitzicht - provincie in samenspel


De provincie Noord-Brabant organiseert een bestuurlijke conferentie over de veiligheidszorg in Brabant; Een goed samenspel tussen de partijen is van groot belang; Uitkomsten zijn bouwstenen voor het veiligheidsbeleid van de nieuwe provinciale staten. De bijeenkomst vindt plaats in het provinciehuis, Brabantlaan 1 te 's-Hertogenbosch, op 24 februari, tussen 13.00 en 17.00 uur.

Veiligheidsmaatregelen kunnen op gespannen voet staan met ruimtelijke en economische ontwikkelingen, grondrechten, praktische mogelijkheden. Verantwoordelijkheden zijn niet altijd eenduidig. De afhankelijkheden van verschillende partijen zijn vaak groot, maar niet altijd wederzijds. Een goed samenspel tussen de betrokken partijen is van groot belang. De conferentie staat in het teken van dit samenspel.

In deelsessies staan de Brabantse vragen centraal rondom:
Openbare orde en sociale veiligheid

Werken aan veiligheid en leefbaarheid in wijk en dorp; een regionale aanpak middels intentieverklaring; casus Brabant-Zuid-Oost; welke aanpak werkt?; terug naar normen en waarden?; wat is de rol van de provincie?

Inleider Th. Vrijsen - regionaal jeugdcoördinator politie Brabant ZO


Vervoer gevaarlijke stoffen over de weg

Noord-Brabant tussen Rotterdam en Antwerpen/Roergebied; Veel transport door Brabant; Overschrijding van normen op diverse wegvakken in Brabant, maar wie doet er wat aan? Versnippering van bevoegdheden (Ministerie, provincie en gemeenten);

Inleider R. Boshouwers - DHV Mobiliteit en Vervoer


Brabantspoor

Gevaarlijke stoffen over het spoor gaan via Breda-Tilburg-Eindhoven -Helmond naar Venlo; de grote steden willen naar verdichting van functies (o.a. bouwen kantoren) rondom het spoor / CS; Hoe om te gaan met spanningen in ruimtelijk beleid, economie en veilig transport van stoffen; locatiespecifieke aanpak op Brabantspoor en casus spoorzone Breda.

Inleider: C. Moons - directeur Externe Veiligheid Ministerie VROM en
H. van Houdt - directeur Milieu Gemeente Breda

Belangrijke vragen die aan de orde komen zijn: "Wat zijn de belangrijkste kwesties en dilemma's in onze provincie? Waar liggen precies de knelpunten fysiek, bestuurlijk, organisatorisch? Wat is de feitelijke, mogelijke en wenselijke rol van de provincie? Hoe ziet deze rol eruit? Is de provincie regisseur, partner of facilitator?

De resultaten van de conferentie zullen mede bouwstenen zijn voor het verder uit te werken provinciale beleid en de te treffen maatregelen en voorzieningen voor de komende jaren.