Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DN. 2003/487
datum
24-02-2003

onderwerp
Onderzoek naar de relatie tussen natuur en stress TRC 2003/749

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Vos en Tonkens (GroenLinks) over een onderzoek naar de relatie tussen natuur en stress.

datum
24-02-2003

kenmerk
DN. 2003/487

bijlage

1
Ja. De onderzoeken zullen binnen het tot stand komen van het advies door de Commissie Natuur en Gezondheid worden beoordeeld op hun kwaliteit.

2
Ja.

3 tot en met 8
Op 30 juli 2002 heeft de staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij mede namens de andere betrokken bewindspersonen van VROM en VWS, de Raad voor Ruimtelijk, Milieu- en Natuuronderzoek (RMNO) gevraagd een advies uit te brengen over het vergroten van de kennis over de betekenis van natuur voor de gezondheid en het welzijn van mensen en de benutting van deze kennis op de relevante beleidsterreinen.
De Commissie Natuur en Gezondheid is inmiddels ingesteld. De Commissie zal de kwaliteit van bestaand onderzoek beoordelen. Tevens zal bezien worden of de onderzoeksresultaten kunnen bijdragen aan een verdere onderbouwing van de relaties tussen natuur en gezondheid. De Commissie kijkt onder meer naar de bijdrage van het verblijf in een natuurlijke omgeving aan het herstel van stress en chronische vermoeidheid. Zij neemt daarbij zowel de betekenis van natuur en groenvoorzieningen in de woon- en werkomgeving, als in zorgomgevingen (ziekenhuizen, verpleeghuizen, zorgboerderijen etc.) in beschouwing. De Commissie zal kennislacunes aangeven en aanbevelingen doen voor nader onderzoek, zowel voor fundamenteel gericht onderzoek als voor toegepast onderzoek om de bestaande kennis beter te benutten in beleid en ruimtelijke inrichting.

Deze aanbevelingen worden gebruikt bij de verdere onderzoeksprogrammering door de RMNO.
De verwachting is dat het advies begin 2004 gereed kan zijn.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

dr. C.P. Veerman

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van de leden Vos en Tonkens (GroenLinks) aan de ministers van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over een onderzoek naar de relatie tussen natuur en stress.(Ingezonden 30 januari 2003)

1
Kent u het onderzoek van Dr. S. de Vries van Alterra uit 2002 naar de relatie tussen natuur in/ bij de woonomgeving en de gezondheid en de recente onderzoeken van Dr. H. Staats1 naar de relatie tussen natuur en (herstel van) stress? Zo ja, hoe beoordeelt u de uitkomsten van deze onderzoeken?

2
Kent u het door Alterra in samenwerking met de Gezondheidsraad uitgegeven essay van drs. A van den Berg en drs. M. van den Berg, 2 en het door Stichting wAarde uitgegeven boek van drs. Th. van Slobbe^3, twee recente Nederlandse publicaties waarin de relatie tussen natuur en gezondheid nader wordt uitgewerkt en onderbouwd?

3
Zijn bij u meer onderzoeken bekend omtrent de relatie tussen natuur en gezondheid?

4
Heeft u op dit moment onderzoeksvragen op dit gebied uitstaan, of bestaan hier plannen toe?

5
Ziet u hierin aanleiding om natuur een plaats te geven in het rijksbeleid gericht op gezondheidspreventie?

6
Zo ja, hoe wordt dit nu vorm gegeven?

7
Maakt het stimuleren van natuur op bedrijfsterreinen, bij kantoorcomplexen en scholen, rond steden, en in en rond ziekenhuizen en verzorgingshuizen hier expliciet deel vanuit?

8
Welke doelstellingen zijn hiervoor geformuleerd en welke instrumenten zijn voorhanden?

1 Van de sectie Sociale en Organisatiepsychologie van de Rijksuniversiteit Leiden.
2 'Van buiten wordt je beter'.
3 'Een vlechtheg heeft geen haast, mijmeringen over natuur en gezondheid'.

up Reageren
Homepage

---