Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2003/603
datum
24-02-2003

onderwerp
Toewijzing Stidug gelden
TRC 2003/1111

bijlagen
1

Geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van het verzoek van de vaste commissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij van uw Kamer, wil ik u bijgaand nader informeren over de aanvragen in het kader van de Stimuleringsregeling inrichting duurzame glastuinbouwgebieden (verder: Stidug).

datum
24-02-2003

kenmerk
DL. 2003/603

bijlage

Op basis van de Stidug kan ik op aanvraag van één gemeente of meerdere gemeenten gezamenlijk, subsidie verstrekken voor de aanleg van collectieve voorzieningen in duurzaam in te richten glastuinbouwgebieden. Vorig jaar is de wijziging van de Stidug in de Staatscourant van 10 juni 2002 (nr. 107) gepubliceerd. In dezelfde Staatscourant is tevens de openstelling van 1 juli tot 1 oktober en het bijbehorende subsidieplafond van EUR 20 mln. gepubliceerd. Per brief van 18 juni 2002 (TRCDL/2002/2092) heeft mijn ambtsvoorganger de bovengenoemde Kamercommissie over beide zaken geïnformeerd. In de Staatscourant van 1 juli 2002 (nr. 122) is het beoordelingskader van de Stidug gepubliceerd. Dit kader beschrijft de werkwijze die toegepast wordt bij de beoordeling en rangschikking van de aanvragen in het kader van de Stidug, nadat bij de eerste openstelling deze systematiek is ontwikkeld. De regeling bepaalt dat aanvragen hoger worden gerangschikt naarmate een project een grotere bijdrage levert aan de doelstellingen van de regeling. De beoordeling en rangschikking geschiedt door de Dienst Landelijk Gebied.
Aanvragen voor de eerste en tweede openstelling konden worden ingediend voor de tien locaties die in het Bestuurlijk afsprakenkader herstructurering glastuinbouw zijn genoemd. Gemeenten waarin de tien gebieden zijn gelegen konden hiertoe een aanvraag indienen.

In de tweede openstellingsperiode hebben vijf gemeenten een aanvraag voor Stidug subsidie ingediend. Eén aanvraag, die van de gemeente Emmen, is niet in behandeling genomen omdat deze niet voldeed aan de entreevoorwaarde van het minimaal aantal vereiste hectares (50 ha). Beoordeling van de vier overige aanvragen heeft geleid tot onderstaande beoordeling aan de hand van een achttal duurzaamheidscriteria en, na puntentelling, tot de daaruit volgende rangschikking (zie bijlage).

1. Het project Bergerden met 330 van de 500 punten à EUR 10,3 mln. 2. Het project Luttelgeest met 188 van de 500 punten à EUR 8,5 mln. 3. Het project Californië met 173 van de 500 punten à EUR 6,8 mln. 4. Het project Berlikum met 156 van de 500 punten à EUR 3,2 mln.

Totaal is dus voor EUR 28,8 mln. aangevraagd.

Op basis van het openstellingsbedrag van EUR 20 mln. zijn de projecten Bergerden en Luttelgeest van resp. de gemeenten Lingewaard en Noordoostpolder voor Stidug subsidie in aanmerking gekomen. Om ook het project Californië volwaardig aan de slag te laten gaan zodat het zich duurzaam kan ontwikkelen heb ik het subsidieplafond met EUR 6 mln. opgehoogd. Omdat het project Berlikum van de gemeente Menaldumadeel ver boven het oorspronkelijke subsidieplafond uitkomt en bovendien nog lager scoort in de ranking heb ik besloten deze locatie geen subsidie meer te verlenen. Een zelfde werkwijze is toegepast bij de toekenning van projecten uit de eerste openstelling in 2000.

Overigens wil ik u nog melden dat op basis van een foutieve berekening , waaraan in de bovengenoemde brief van de vaste Kamercommissie wordt gerefereerd, verkeerde bedragen voor de projecten Luttelgeest en Californië in het persbericht terechtgekomen zijn. De uiteindelijke berekening is hierboven genoemd en opnieuw met de betrokkenen gecommuniceerd. De gemeente Emmen heeft een bezwaarschrift ingediend tegen de afwijzing. Momenteel is dit bezwaar in behandeling.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

dr. C.P. Veerman

Bijlage:
Stidug II - Toetsing en rangschikking aanvraagperiode juni - september 2002 (PDF-formaat, 386 Kb)

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel http://www.minlnv.nl/infomart...2003/par03049.htm .

---