De Unie


Grafimedia: CAO 2003 - 2005

24 februari 2003 - Op vrijdag 21 februari jl. is er een principe akkoord bereikt over een CAO voor de werknemers in de Grafimedia branche. De onderhandelingen voor een nieuwe CAO zijn moeizaam verlopen. De werkgeversdelegatie bleef lange tijd het uitgangspunt hanteren van een zeer geringe en grotendeels eenmalige loonkostenstijging voor het jaar 2003. Na een oplopende druk vanuit de werknemersdelegatie is er uiteindelijk een principe akkoord bereikt. Voor uw informatie wordt dit akkoord hieronder op hoofdlijnen weergegeven.

Binnenkort zult u meer informatie ontvangen over de precieze inhoud van het principe akkoord. Dan zult u ook in de gelegenheid worden gesteld om uw stem al dan niet te verbinden aan het akkoord.

Looptijd
De CAO kent een looptijd van 2 jaar, te weten van 1 februari 2003 tot 1 februari 2005. In deze periode kan de bedrijfstak zich concentreren op herstel van de economische groei.

Loonsverhoging
De salarissen en de salarisschalen zullen met ingang van 1 juni 2003 en 1 november 2003 worden verhoogd met 1%. Dit betekent dat er voor dit jaar een salarisophoging van 2% plaatsvindt. In januari 2004 zal worden gesproken over de loonsverhoging voor dat jaar.

Taakgroep
Er wordt een taakgroep ingesteld die komt tot een arbeidskostenverkenning. Op basis hiervan zal de taakgroep voor 1 november 2003 voorstellen presenteren die kunnen leiden tot een beheersing van de kosten binnen de sector. In dit kader zullen de kosten, het niveau en de samenhang van de verschillende fondsen en aanvullingsregelingen in de branche worden onderzocht. Daarnaast zal er worden gekeken naar de arbeidstijden en de verlofaanspraken.

Ontwikkelingen rond de CAO
De digitale CAO zal halverwege 2003 via internet beschikbaar komen. Verder zullen er scholings- en ondersteuningsprogramma's komen ten behoeve van een optimalisering van het decentrale overleg. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan maatwerk in de arbeidsvoorwaarden op organisatieniveau.

Werkingssfeer CAO
In mei van dit jaar zal de aansluiting van de sign(zeefdruk) bedrijven bij de Grafimedia CAO worden afgeregeld. Verder zullen ten behoeve van de arbeidsvoorwaarden voor het niet journalistiek personeel bij de huis-aan-huis kranten binnenkort de onderhandelingen starten.

De Unie vindt dat met het principe akkoord zowel de werkgevers als de werknemers hun verantwoordelijkheid hebben genomen. Gezien de in het algemeen slechte situatie van de bedrijfstak is er sprake van een realistische ontwikkeling van de lonen over het jaar 2003; hiermee is de weg vrij gemaakt om te komen tot een herstel van de groei van de bedrijfstak.

Als u vragen heeft over deze brief of met mij hierover wilt overleggen kunt u telefonisch contact met mij opnemen via nummer 023-5563168. Uiteraard kunt u uw vraag of opmerking ook aan mij voorleggen via mijn e-mail adres.

In de hoop u hiermee in voldoende mate te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Annet Koeleman
Bestuurder


* Intropagina Grafische bedrijven

maandag, 24 februari 2003