Nederlandse Vereniging van journalisten

24/2/2003 NVJ Algemeen
Journalisten en oorlogsdreiging Irak

Deze brief heeft de NVJ vandaag gezonden aan hoofdredacteuren en chefs buitenland van nieuwsmedia

Journalisten en fotojournalisten van dagbladen en omroepen zullen zeer binnenkort afreizen naar de Golfregio en Irak. Uiteraard willen wij met deze brief op geen enkele wijze treden in uw bevoegdheid collega's uit te zenden naar deze regio. Wel achten wij het gewenst ook u nog eens te informeren over de bij specialisten heersende onzekerheid met betrekking tot mogelijke veiligheidsmaatregelen.

Voor een aantal journalisten die mogelijk worden uitgezonden heeft de NVJ afgelopen vrijdag samen met Defensie Voorlichting een oriëntatiedag georganiseerd over nucleaire, biologische en chemische strijdmiddelen in het algemeen. Deskundigen van defensie zijn de deelnemers aan deze informatiedag een eind tegemoetgekomen in hun onbekendheid omtrent de tot nu toe bekende vormen van dergelijke strijdmiddelen.
Dat wil niet zeggen dat hiermee de veiligheid van afreizende journalisten is gegarandeerd. Het is niet te voorspellen of en welke onbekende strijdmiddelen door Irak kunnen worden ingezet. Op de NVJ/Defensie-oriëntatiedag werd te meer duidelijk dat de complexiteit en ongewisheid rond het gebruik van strijdmiddelen zorgvuldige voorbereiding van journalisten vereist. Ook de International Federation of Journalists (IFJ) in Brussel geeft aan dat er geen simpele middelen zijn om de nbc-gevaren voor journalisten uit te sluiten. Intensieve voorbereiding is een eerste vereiste, maar biedt gezien de onbekendheid over de mogelijk door Irak in te zetten strijdmiddelen geen volledige garantie.
Voor zover eventuele voorbereiding bij uw medium nog in een aanvangsstadium is, vragen wij u bijzondere aandacht. Onderdeel daarvan is de aanschaf van beschermingsmateriaal bij nbc-aanvallen, zoals masker, pak, laarzen en handschoenen op maat, en de daarbij behorende instructie. Desgewenst kunt u een lijst van producenten van beschermingsmateriaal opvragen bij de NVJ.
Nogmaals zij hier herhaald dat geen enkele instantie de garantie geeft dat na goede voorbereiding en de juiste beschermende middelen er geen levensgevaar meer is. Daargelaten nog het praktische probleem dat dergelijke pakken en maskers na een aantal uren vervangen dienen te worden, dan wel dat de journalist het besmette gebied snel moet zien te verlaten.

Wij raden u tevens aan een cöordinator op uw redactie aan te wijzen die afreizende journalisten in de voorbereiding begeleidt, die vast aanspreekpunt is tijdens hun missie en die hen opvangt bij hun terugkomst. Het is van belang dat journalisten die in risicogebieden hun journalistieke werk uitoefenen zo min mogelijk in de weg staat, voor hun eigen veiligheid, en voor een optimale berichtgeving.

Met vriendelijke groet,

Ellie Speet , secretaris veiligheid journalisten Hans Verploeg, algemeen secretaris