UNIE VOOR CHRIS. ONDERWIJS


Amersfoort, 2 december 2002

Leerlingen als verslaggever naar Uganda

Binnenkort gaan 31 leerlingen uit het voortgezet onderwijs als verslaggever naar Uganda. Zij zijn uitgekozen om namens 31 scholen van 26 februari - 5 maart 2003 naar Uganda te reizen. De jonge verslaggevers onderzoeken daar de leefwereld van hun Ugandese leeftijdgenoten en bezoeken onderwijsprojecten. Bij terugkomst doen ze uitgebreid verslag op scholen en in de media. De reis naar Uganda is een van de drie onderdelen van het internationaliseringsproject Going Global van Edukans.

Naast de reis heeft Going Global nog twee onderdelen: praktische opdrachten voor leerlingen over het actieland en een financiële actie voor onderwijsprojecten in Uganda. Going Global heeft twee hoofddoelstellingen: bewustwording & fondsenwerving. Door middel van financiële acties zullen de deelnemende scholen naar verwachting EURO 400.000,- inzamelen. In Uganda gaat 1 op de 4 kinderen niet naar school. Zij zijn gedoemd tot werkloosheid of slecht betaalde klusjes. De opbrengst van Going Global gaat o.a. naar onderwijsprojecten voor basisonderwijs in Kampala en Soroti en naar twee scholen voor voortgezet onderwijs: de Bethany Girls Comprehensive Secondary School en het Vocational Training Institute. Ook zal een straatkinderenproject (CRO) in Mbale worden gesteund.

Training
De 31 leerlingen solliciteerden naar een tijdelijke baan als verslaggever. Voor de meeste leerlingen is het de eerste keer dat ze gaan vliegen en een ontwikkelingsland bezoeken. Na een uitgebreide sollicitatieprocedure zijn zij uitgekozen om als reporter namens hun school naar Uganda te gaan. Tijdens een trainingsweekend op 13 en 14 december worden de leerlingen voorbereid op hun reis. De jongeren ontmoeten hier hun reisgenoten en maken kennis met de Afrikaanse cultuur. Ook worden ze klaargestoomd voor hun baan als verslaggever. Vakmensen trainen de leerlingen in het maken van foto's en het schrijven van artikelen.

Geschiedenis
Dit is de vijfde Going Global, in de afgelopen jaren stonden Zuid-India, Ethiopië, Uganda en het noordwesten van India centraal. Door Going Global raken jaarlijks tienduizenden jongeren betrokken bij kinderen en jongeren in ontwikkelingslanden.
Naast Going Global organiseert Edukans Operatie Schoenendoos. Dit is de grootste campagne voor ontwikkelingssamenwerking in het basisonderwijs. Nieuw is de Edukans Onderwijsexpeditie een campagne voor PABO-studenten. Door de Edukans scholenacties worden kinderen en jongeren heel concreet betrokken bij ontwikkelingssamenwerking. De leerlingen verdiepen zich in het leven van leeftijdgenoten in ontwikkelingslanden en leren zich in te zetten voor kinderen in moeilijke omstandigheden.
Edukans bereikt met de scholenacties meer dan 250.000 kinderen en jongeren.