UNIE VOOR CHRIS. ONDERWIJS


Persbericht

Amersfoort, 18 februari 2003

Leerlingen als verslaggever naar Uganda

Op woensdag 26 februari vertrekken 31 leerlingen uit het voortgezet onderwijs als verslaggever naar Uganda. Ze vertegenwoordigen ieder hun eigen school én zijn ambassadeur voor Edukans Going Global. In Uganda bezoeken de jonge verslaggevers onderwijsprojecten en ze ontmoeten leeftijdgenoten. De reis naar Uganda duurt een week en is een van de drie onderdelen van het internationaliseringproject Edukans Going Global van de Stichting Edukans.

Edukans Going Global is opgezet om jongeren in Nederland te betrekken bij ontwikkelingssamenwerking. De uitwisseling speelt hierbij een belangrijke rol. De ervaringen van de jonge verslaggevers zullen veel indruk op hen en hun medeleerlingen maken. Naast de uitwisseling heeft Edukans Going Global nog twee onderdelen: financiële actie en bewustwording.

De jonge verslaggevers gaan een drukke week tegemoet. Elke dag bezoeken ze een onderwijsproject. Zo bezoeken ze onder andere in Soroti een uniek samenwerkingsverband op gebied van onderwijs tussen de kerken, de overheid en de lokale bevolking. Onderwijs op het platteland is moeilijk te realiseren, maar hier is men er in geslaagd om een onderwijsinnovatie te starten die de aandacht trekt van vele onderwijsinstanties in heel Afrika. Het totale reisprogramma is terug te vinden op: www.edukans.nl/goingglobal. Op deze site wordt vanaf vrijdag 28 februari voor zover mogelijk dagelijks verslag gedaan van de belevenissen en ervaringen van de jonge verslaggevers in Uganda.

Nieuw dit jaar is dat er niet alleen verslagen en fotos op de site te zien zijn, maar ook korte videofragmenten en interviews. Ook de interviews (MP3) worden door de jongeren zelf verzorgd en op de site geplaatst. Voor de regionale radio bestaat er zelfs de mogelijkheid om interviews met bepaalde leerlingen te bestellen!

Alle deelnemende scholen voeren een financiële actie waarbij de opbrengst wordt bestemd voor onderwijsprojecten in Uganda. Het zijn projecten van partnerorganisaties van Edukans. Hulp voor onderwijs is in Uganda hard nodig, want 1 op de 4 kinderen, is nog verstoken van deze basisbehoefte en bovendien laat de kwaliteit van het onderwijs nog veel te wensen over. Naar verwachting brengen de deelnemende Nederlandse scholen ruim Euro 360.000,- bijeen.

Het is zeker dat de week in Uganda een enorme cultuurshock bij de jongeren teweegbrengt. Vrijwel niemand van de jongeren heeft ooit een ontwikkelingsland bezocht en voor veel leerlingen wordt de reis de eerste vliegervaring.

Dit jaar vindt Edukans Going Global voor de vijfde keer plaats.