Gemeente Utrecht

Zet de omgeving in een lijst!

De gemeente Utrecht heeft sinds kort een enorme vergulde schilderijlijst die zij ergens in de stad kan neerzetten. Bewoners, bezoekers en andere mensen die iets met Utrecht hebben, kunnen met één muisklik laten weten welke plek in de stad zou moeten worden 'ingelijst'. Ze kunnen iets noemen waar ze trots op zijn of waar ze zich juist zorgen over maken. De lijst zal in de loop van de volgende weken op verschillende plaatsen in de stad worden neergezet. Waar precies; dat bepalen de mensen zelf, via hun stem op het net. Zo krijgt de openbare ruimte, het decor waar wij dagelijks in rondgaan, extra aandacht.

Dienst Stadsbeheer maakt een keuze uit de wensen. Zij plaatst de lijst voor een aantal dagen op de gevraagde plek. Een foto van de lijst op de locatie wordt op de internetsite geplaatst met daarbij de reden voor de keuze. Ook algemene meningen over de buitenruimte krijgen een plek op de pagina. Om een gesprek te laten ontstaan, waarmee de gemeente verder kan.

Wethouder Van Zanen (openbare ruimte) onthulde donderdag 20 februari de schilderijlijst in hartje stad. Op de Neude vroegen voorbijgangers zich af wat deze gouden lijst, die twee bij drie meter meet, moest betekenen. Van Zanen riep de Utrechters op, hun blik op de openbare ruimte aan te scherpen. De gouden lijst is hierbij het hulpmiddel. De lijst is leeg; of eigenlijk, dat lijkt zo. Want wie door de lijst heen kijkt, ziet wat daarachter is. Iets heel gewoons, maar dan met een gouden rand er omheen. Dat maakt dat je bewuster kijkt naar wat je ziet.