Gemeente Zwolle

Informatie voor hondenbezitters


Datum uitgave: 25-02-2003

Onderwerp: woonomgeving

Haal de nieuwe hondenkaart!

In de gemeente Zwolle zijn ongeveer 5.500 geregistreerde honden. Honden waar minstens zoveel mensen plezier aan beleven, maar soms veroorzaken honden ook overlast. Hondenpoep staat nog steeds hoog in de top-10 van ergernissen. Als hondenbezitter kunt u dit voorkomen. De gemeente heeft weer een nieuwe hondenkaart uitgebracht, waarin regels en tips staan voor iedereen die wel eens een blokje om gaat met zijn hond.

Regels


* Binnen de bebouwde kom geldt een aanlijnplicht; alleen op de hondenlosloopterreinen mogen honden loslopen.
* Binnen de bebouwde kom geldt een opruimplicht; hondenbezitters moeten zelf de poep van hun hond opruimen. Uitzondering hierop zijn: hondenlosloopterreinen, groenstroken met bosjes en struiken, hier hoeft u de hondenpoep niet op te ruimen.
* Binnen en buiten de bebouwde kom zijn kinderspeelplaatsen (zoals speelweides, zandbakken en trapveldjes) verboden gebied voor honden.

* Ook de voetgangerszones in de binnenstad en in de winkelcentra zijn verboden gebied voor honden. Deze regel geldt niet voor bewoners van deze gebieden. Zij kunnen hier met hun hond aangelijnd lopen, maar moeten er wel voor zorgen dat hondenpoep opgeruimd wordt. Ook geldt de regel niet voor de eigenaar of houder van een hond met een (blinden) geleide taak of een opsporingstaak.

* Voetgangersgebieden voor musea, schouwburgen en bioscopen zijn ook verboden gebied voor honden.

Controle
Op de naleving van deze regels controleert de sectie Toezicht & Handhaving van de gemeente. Bij constatering van excessen wordt een proces-verbaal opgemaakt, met een boete van ¤ 28,00.

Hondenlosloopterreinen
Verspreid over de stad zijn losloopterreinen aangelegd, die met een bord zijn aangegeven. Wilt u weten waar bij u in de buurt zo'n terrein is? Raadpleeg dan de hondenkaart. Omdat het moeilijk is om op deze terreinen na te gaan welke hond waar heeft gepoept, hoeft de poep niet opgeruimd te worden. De gemeente zorgt voor het beheer en onderhoud van deze terreinen.

Hondenhaltes
Er zijn verschillende opruimmidden in de handel, zoals een poepschepje, speciale opruimzakjes een poepgrijper enzovoorts. Verspreid over de stad zijn inmiddels ook zo´n 30 hondenhaltes geplaatst. Hier staat een automaat met gratis opruimzakjes en een afvalbak. Ook de haltes staan aangegeven op de hondenkaart.

Wettelijke aansprakelijkheid
Als hondenbezitter bent u wettelijk aansprakelijk voor de schade die uw (loslopende) hond waar dan ook veroorzaakt. Het is wellicht raadzaam om uw Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering hierop na te lezen.

Haal nu de hondenkaart!
De hondenkaart gratis af te halen bij de gemeentewinkel en bij de Wijkservicepunten. Voor meer informatie kunt u bellen met de wijkservicelijn: (038) 498 33 00.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 25-02-2003 tot 10-03-2003