Gemeente Zwolle

Instemming plan opvang ex-minderjarige asielzoekers


Datum uitgave: 25-02-2003

Onderwerp: immigratie; inburgering

Het college van B. en W. stemt in met het tijdelijke opvangplan voor ex-alleenstaande minderjarige asielzoekers (ex-ama´s) in Zwolle. Als een minderjarige asielzoeker meerderjarig, dus 18 jaar wordt, dan moet hij of zij de opvang van de organisatie Makoom in Zwolle verlaten. De gemeente Zwolle vindt dit een onwenselijke situatie, omdat er dan geen zicht meer op deze jongeren is en elke vorm van begeleiding ontbreekt. Hierdoor dreigen problemen te ontstaan op het terrein van de openbare orde. Daarom heeft de gemeente Zwolle besloten middelen beschikbaar te stellen voor de tijdelijke opvang van deze ex-ama´s met een adres in Zwolle. Er wordt vanuit gegaan dat het gemiddelde verblijf van de ex-ama´s vier maanden per jongere bedraagt. De opvangvoorziening duurt maximaal 18 maanden, waarbij het doel is terugkeer naar het land van herkomst. ROC de Landstede verzorgt het onderwijs gericht op deze terugkeer. Het project start op 1 april en eindigt zodra er geen instroom van ama´s bij Makoom meer plaatsvindt en uiterlijk op 1 oktober 2004. Het maximale budget is ¤ 45.000,-.

In het najaar van 2002 is de Rijksoverheid actief begonnen met het beëindigen van de voorzieningen van ex-ama´s. In Zwolle werden de problemen voor deze ex-ama´s duidelijk door de zelfdoding van één van hen. Doel van het opvangplan is dat de ex-ama´s niet in een ongewenst circuit terecht komen en dat zij door het verlengde contact bewogen worden terug te keren naar hun land van herkomst.

Doelgroep
ROC De Landstede heeft momenteel ongeveer 100 ama´s op haar opleiding. Hiervan wonen er ongeveer zestig in Zwolle bij de opvang van Makoom. Naar schatting krijgen 98% van deze jongeren een negatieve uitspraak op hun asielaanvraag. Alle ama´s, die nu binnenkomen in Nederland, worden opgevangen in twee landelijke opvanginstellingen. Daarom vindt er geen instroom van ama´s meer plaats in het Zwolse voortgezet onderwijs.

Bron: Communicatie
Datum van 25-02-2003 tot 03-03-2003