Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht
Wetenschapswinkel Biologie

26 februari 2003

BRUSSEL GEEFT 400.000 EURO VOOR WETENSCHAPSWINKELS

De Utrechtse Wetenschapswinkel Biologie is coördinator van het project Improving Science Shop Networking (ISSNET). Het project heeft als doel om een internationaal netwerk van wetenschapswinkels op te zetten. ISSNET ontvangt in februari een bedrag van bijna EUR 400.000 van de Europese Unie. Wetenschapswinkels dragen bij aan de Brusselse wens om de wetenschap dichter bij de burger te brengen.

ISSNET is erop gericht om een stabiel en actief netwerk op te zetten van alle Europese wetenschapswinkels. Hierdoor kunnen meer burgers en maatschappelijke organisaties gebruik maken van meer wetenschappelijke kennis en expertise. Hierbij blijft voorop staan dat het gaat om vragen die door burgerorganisaties zelf worden gesteld. De van oorsprong Nederlandse Wetenschapswinkels hanteren immers een unieke 'bottom up' benadering in de interactie tussen wetenschap en samenleving.
In Europa zijn er nu ruim 60 wetenschapswinkels, maar het aantal groeit nog steeds. Zo opende in december 2002 de Universiteit van Leon de eerste Spaanse wetenschapswinkel: de Bazar de las Ciencias. In ISSNET werken nu 13 wetenschapswinkels samen aan het toekomstige grote netwerk, uit Nederland, Duitsland, Roemenië, Oostenrijk, Groot-Brittannië, Denemarken, Spanje, Frankrijk en de Verenigde Staten.

ISSNET zal zorgen voor een website en het nieuwe internationale tijdschrift 'Living-Knowledge'. Verder wordt er een tweejaarlijkse internationale conferentie georganiseerd en gaan gezamenlijke milieuprojecten van start, als voorbeeld van internationale samenwerking tussen wetenschapswinkels. ISSNET zal fungeren als contact- en informatiepunt voor organisaties die kennis of mogelijkheden voor samenwerking zoeken op het gebied van maatschappijgericht onderzoek en advies.
Vanwege de internationale voorbeeldfunctie van de Nederlandse wetenschapswinkels en hun jarenlange expertise is de coördinatie in Nederlandse handen. De Wetenschapswinkel Biologie van de Universiteit Utrecht wordt daarin bijgestaan door de Chemiewinkel van de Rijksuniversiteit Groningen.
Het project sluit naadloos aan bij actie 21 uit het Actieplan Wetenschap en Samenleving dat de Europese Unie voor de komende beleidsperiode (6e Kaderprogramma, 2002-2006) heeft geschreven. Met dit actieplan wil de EU de wetenschap en de burger dichter bij elkaar brengen.