INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK

Nieuwe website volgt Nederlandse europarlementariërs

EP-Monitor brengt Europa dichter bij de burger

Het blijkt niet altijd even gemakkelijk om Europa bij de burger te brengen. Voor veel mensen blijkt Europa iets onzichtbaars, vaak benoemd als de ver-van-mijn-bed show.
Bij de Europese verkiezingen van 1999 ging nog maar 29,9% van de kiezers naar de stembus. Deze lage opkomst werd onder meer toegeschreven aan onwetendheid van de Nederlandse kiezer over de invloed van het EP en aan de minimale aandacht die organisaties en media doorgaans aan de gebeurtenissen in Brussel en Straatsburg geven.

Alle reden voor het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) om vandaag de EP Monitor te lanceren; een nieuwe website die de Nederlandse burger op eenvoudige wijze moet informeren over besluitvorming op Europees niveau. De website www.ep-monitor.nl volgt namelijk het stemgedrag van de Nederlandse leden van het Europees Parlement (EP) en geeft feitelijke informatie over de werking van het EP, de 31 Nederlandse europarlementariërs en de Europese Unie in het algemeen.
Het IPP probeert met dit initiatief een bijdrage te leveren aan een kentering in het Europese bewustzijn van de Nederlandse burger.

De redactie van de EP Monitor maakt per zitting (plenaire vergadering) van het EP een selectie van de belangrijkste besluiten (stemmingen) en presenteert het stemgedrag van de Nederlandse europarlementariërs op een toegankelijke manier. In de loop der tijd ontstaat een overzicht dat bruikbaar is voor het afleggen van verantwoording, bijvoorbeeld door het stemgedrag te vergelijken met de voornemens uit de verkiezingsprogramma's.
Ook verschijnen er geregeld nieuwsberichten over in het oog springende onderwerpen. Na iedere vergadering van het EP publiceert de EP Monitor een column van één van de Nederlandse europarlementariërs.

De eerste europarlementariër die het spits afbijt is Johanna Boogerd, lid van de liberale fractie (D66) en opvolgster van Lousewies van der Laan. 'Op cruciale onderwerpen is Europa onzichtbaar en verspeelt het dus krediet bij de burger. Dat is zonde, en om dat te veranderen zal er wat moeten veranderen in de werkwijze van Europa' aldus Boogerd. Zij wil 'dat de Europese Unie veel meer van de mensen wordt, een Europa waarin mensen zich kunnen herkennen en kunnen meepraten'. Het complete interview is vanaf vandaag te lezen op de website www.ep-monitor.nl.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Judith Baltus, projectmedewerker, 020 5217656, e-mail info@ep-monitor.nl
Nico Bloot, voorlichting, 020 5217638.

Het Instituut voor Publiek en Politiek is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie met als doel het bevorderen van politieke en maatschappelijke participatie.
U kent het IPP van: de StemWijzer, Wegwijsdagen, Scholierenverkiezingen, Opiniewijzers, www.allesoverdeverkiezingen.nl en andere activiteiten.

26 feb 03 11:49