Gemeente Amsterdam

Speciale collectie van Computermuseum bij NEMO
Rechtzaak leidt tot expositie voor kinderen èn ouders 26 februari 2003 - Nemo
Een opvallend bericht in het tijdschrift De Ingenieur van 13 januari jl. was voor NEMO aanleiding om een deel van de collectie van het Amsterdamse Computermuseum naar NEMO te halen. In het bericht staat hoe het Computermuseum van de Universiteit van Amsterdam iemand aan het bewijsmateriaal geholpen heeft dat hij nodig had om een rechtszaak te winnen.

Hij moest aantonen dat een programma dat hij twintig jaar geleden had ontwikkeld, destijds goed functioneerde. Het leek er even op dat er nergens in Nederland een nog werkende computer was waarop het programma gedraaid kon worden. Ze vonden er uiteindelijk een in het Computermuseum en daarna lag het bewijsmateriaal snel op tafel.

Bij NEMO, educatieve attractie op het gebied van wetenschap en technologie, staat nog tot en met 9 maart 2003 een overzichtstentoonstelling Computers uit de vorige eeuw van het Computermuseum, waarin de verbazingwekkend snelle ontwikkeling van technisch-wetenschappelijke computerapparatuur sinds 1950 te zien is. Voor (groot)ouders komen hun eerste computer en vergeten termen als floppy en ponskaart weer tot leven. Kinderen zullen zich verbazen dat pa en opa ooit met deze computers hebben gewerkt.

Over het Computermuseum

Het Computermuseum van de Universiteit van Amsterdam bewaart technisch-wetenschappelijke computerapparatuur. Hiermee wil het museum een bijdrage leveren aan de conservatie van het culturele erfgoed op het gebied van informatica.

Thema ICT en Techniek

De tentoonstelling van een deel van de collectie van het Computermuseum past binnen het thema ICT en Techniek waaraan tijdens de voorjaarsvakantie extra aandacht wordt besteed in NEMO. Naast de expositie Computers uit de vorige eeuw is er binnen het thema ook Vuilnisbeltkunst, het Haal-maar-uit-elkaar-Lab en kunnen bezoekers een TV-reclame maken in de interactieve Studio Bits & Co.

© Gemeente Amsterdam