GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 26 februari 2003 13:10
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Vermogens rijke woningcorporaties moeten worden afgeroomd

(26 februari 2003)

GroenLinks vindt dat het vermogensoverschot van ¤10 miljard moet gaan rollen. Er ligt 10 miljard euro aan maatschappelijk vermogen 'ongebruikt' op de plank; GroenLinks vindt dat dit geld geïnvesteerd moet worden in de oude wijken.

Het voorstel van de corporaties zélf, dat zij vandaag presenteerden, biedt geen enkele garantie dat de overschotten ten goede zullen komen aan de oude wijken en hun bewoners. De motie Van Gent - in december aangenomen door de Tweede Kamer - is hiermee niet uitgevoerd. GroenLinks roept de minister van VROM daarom op om te gaan werken aan een wettelijke afromingsregeling.

¤10 miljard is van de bewoners, niet van de corporaties Het 'Garantiefonds voor de Stedelijke Vernieuwing', zoals vandaag voorgesteld, is een papieren tijger. Arme corporaties moeten in dit model nog altijd zélf hun investeringen financieren; het enige dat het Fonds zou doen is de risico's afdekken. GroenLinks, gesteund door een Kamermeerderheid, vindt juist dat de ¤10 miljard op korte termijn moet worden geactiveerd. Het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV) berekende dat het weerstandsvermogen van de woningcorporaties ¤10 miljard hoger ligt dan noodzakelijk is. Daarom moeten gemeenten en bewonersorganisaties het recht krijgen om met deze overschotten hun eigen wensen en ideeën in de praktijk te brengen. Zodra de overschotten zijn afgeroomd door het CFV, is dit geld beschikbaar voor de noodzakelijke investeringen in de oude wijken.

Minister moet motie Van Gent c.s. uitvoeren
GroenLinks roept de minister van VROM op om nog vóór de zomer een wettelijke afromingsregeling te maken. Dit kan door een wijziging van het Besluit Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting. De motie Van Gent c.s. gaf de corporatiesector namelijk een laatste kans om met eigen voorstellen te komen voor verevening van de ¤10 miljard. Nu zij deze handschoen niet oppakken, moet de minister dus ingrijpen. Vervolgens kunnen corporaties, gemeenten én bewonersorganisaties voorstellen indienen bij dat CFV: investeringen die corporaties nu laten liggen, kunnen dan langs die weg worden gerealiseerd. Het gaat dan niet alleen om de nieuwbouw van betaalbare woningen in herstructureringswijken, maar ook om dubbele beglazing van oudere huurwoningen, collectieve tuinen bij de woning, bedrijfsruimten voor startende ondernemers, een huismeester of een energie-zuiniger verwarmingsinstallatie.

GroenLinks heeft de volgende vragen aan de minister voorgelegd:

1. Herinnert u zich de motie Van Gent c.s. (28 600 XI, nr. 38) over de afroming van de vermogensoverschotten van de corporatiesector? 2. Heeft u kennis genomen van de rapportage van Aedes, De Vernieuwde Stad en het WSW van vandaag over hun oplossingen voor de stagnatie in de stedelijke vernieuwing? 3. Bent u bereid deze rapportage te bestuderen, en uw oordeel hierover aan de Kamer voor te leggen? 4. Bent u daarnaast bereid genoemde motie Van Gent c.s. te betrekken bij uw oordeel over de rapportage?

Ineke van Gent


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -