Gemeente Westervoort

Spreekuur wethouders

Het spreekuur van de wethouders vervalt op maandag 3 maart as.

Geboren!

Op 18 februari 2003 zijn geboren:

Robin zoon van J.H.A. Nijland en S. Beukhof

en

Zoë dochter van: E.J.M. de Theije en M. Bakker.
Wilt u Nederlander worden?

Op 1 april 2003 treedt de herziene Rijkswet op het Nederlanderschap in werking. Er verandert dan een aantal regels bij het indienen en het beoordelen van verzoeken om Nederlander te worden.

De folder "Nederlander worden. Veranderingen in de regels vanaf 1 april 2003" informeert belanghebbenden over de belangrijkste wijzigingen in deze wet.

De folder geeft aan wat de gevolgen zijn voor mensen die een verzoek hebben ingediend vóór 1 april 2003, maar pas ná 1 april 2003 een beslissing ontvangen en mensen die hun verzoek ná 1 april 2003 indienen.

De folder is te verkrijgen bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente Westervoort. Voor meer informatie kan men bellen met publieksvoorlichting van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) of de internetsite raadplegen (www.ind.nl).

Verkeershinder

Het ingenieursbureau van Rijkswaterstaat voert vijf dagen lang een inspectie uit aan de oude Westervoortse brug (in de Brugweg tussen Westervoort en de Pleyroute). Het gaat om een eerste onderzoek naar de staat van de brug, die voor 2007 op de planning staat voor groot onderhoud. De inspectie boven en onder de brug wordt grotendeels uitgevoerd zonder verkeershinder. Op één dag, woensdag 5 maart, wordt het brugdek zelf aan een inspectie onderworpen. Tussen 9.30 en 15.00 uur, dus buiten de spits, zal het verkeer op een deel van de brug gebruik kunnen maken van slechts één rijstrook. Het verkeer in beide richtingen rijdt dan dus om en om over één rijstrook.

Rijkswaterstaat maakt op 5 maart gebruik van een mobiele afzetting. Daardoor wordt steeds een stuk van ongeveer 20 meter lengte afgesloten. De inspecteurs "stropen" als het ware de brug af. Dat doen zij eerst in de richting Arnhem, later op de dag in de richting Westervoort. 's Morgens zal het verkeer naar Arnhem dus de meeste hinder ondervinden, 's middags het verkeer in omgekeerde richting.

Na 5 maart gaat de inspectieronde verder op 6, 7, 11 en 12 maart. Van het vervolg heeft het rijdend verkeer geen last. Aanvragen & vergunningen
Bouwaanvragen:

* Koeweide 12, plaatsen dakkapel

* Hoge Hoeve, 54, uitbreiden woning

* Waemelslant, 67, plaatsen dakkapel

* Waemelslant, 67a, plaatsen dakkapel

* Waemelslant, 69, plaatsen dakkapel

* Vredenburgstraat 38-40, uitbreiden woning (wijziging)

* Zuidelijke Parallelweg 34, plaatsen dakopbouw
* De Rosmolen 39, uitbreiden woning,

* Van der Hoevensstraat 72, plaatsen dakkapel
* Maria van Nassaustraat 1, verbouw woning (correctie op de publicatie van 20 februari 2003 daarin stond
* vermeld Maria van Nassaustraat 21)

* Vredenburgstraat 36, uitbreiden woning en bouwen garage/berging
Geweigerde bouwvergunning:

* Kerkstraat 25, aanbrengen rolluik

Verleende Sloopvergunning:

* Vaalmanstraat 45, slopen garage

Verleende gebruiksvergunningen:

* Het Hazeland 2, showroom en werkplaats

* Het Hazeland 2, tankstation

* Het Geerken 2, wooncentrum

* Het Geerken 260 t/m 270, verpleegtehuis
* Dorpsplein 106, restaurant en cafetaria
* Klapstraat 211, café

* Brouwerslaan 7, kantine en kleedaccommodatie
* Het Geerken 272, kinderdagverblijf

* Dorpsplein 114, restaurant

* Dorpsplein 1, kantoorgebouw

* Ambacht 1, bedrijfsgebouw en kantoor

Woningtoezicht, tel. 3179531. Voor informatie over een kapvergunning neemt u contact op met de afdeling Openbare Werken tel. 3179363 of voor inritvergunningen tel. 3179522.

Kapvergunning

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten onderstaande kapvergunningen te verlenen voor:

* t Anthonie 61, voor het kappen van 1 ceder.
* Gemeente Westervoort voor het kappen van 9 haagbeuken, voor kerkstraat 20 t/m 26 ter hoogte van de winkels.
* Gemeente Westervoort voor het kappen van 3 eiken op de kruising Rivierweg-t Hoge Eind-de Rosmolen.
besluit is bekendgemaakt bij de aanvrager.
Wet Milieubeheer

Burgemeester en wethouders maken bekend dat het navolgende verzoek is ontvangen om een vergunning ingevolge de Wet milieubeheer:
* Warme Bakker Koenen b.v., Klapstraat 213 te Westervoort. De aanvraag betreft een oprichtingsvergunning voor een bakkerij op het perceel Het Vergun ongenummerd te Westervoort.

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij van plan zijn om de gevraagde milieuvergunning te verlenen. Aan de ontwerpbeschikking zijn voorschriften verbonden. Op deze manier zullen de nadelige gevolgen voor het milieu die de inrichting kan veroorzaken, zoveel mogelijk worden beperkt.

Inzage stukken

De aanvraag, de ontwerpbeschikking en alle andere stukken die erbij horen, kunt u vanaf 27 februari 2003, gedurende 4 weken inzien in het gemeentehuis (afdeling AJZ/VROM),

U kunt daar terecht op werkdagen van 09.00 tot 12.00 uur en s middags op afspraak van 14.00 tot 16.00 uur. Bovendien kunnen op afspraak (tel. 026-3179500) de stukken op maandagavond van 18.00 uur tot 20.00 uur ter inzage worden gelegd.

Bedenkingen

Binnen 4 weken na de dag waarop de ontwerpbeschikking ter inzage is gelegd kan een ieder schriftelijk bedenkingen inbrengen. Verzocht kan worden persoonlijke gegevens niet bekend te maken. Zowel de bedenkingen als het verzoek om geheimhouding van persoonlijke gegevens dienen schriftelijk te worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westervoort, Postbus 40, 6930 AA Westervoort. Daarnaast zal indien daarom wordt verzocht de gelegenheid worden geboden tot een gedachtewisseling over de ontwerpbeschikking en het mondeling inbrengen van bedenkingen daartegen. De aanvrager zal dan eveneens in de gelegenheid worden gesteld om daarbij aanwezig te zijn. Een ieder die van deze gelegenheid gebruik wil maken kan dit, uiterlijk tot en met 26 maart 2003, 12.00 uur, via de afdeling AJZ/VROM,

tel. 026-3179562 kenbaar maken.

Uitsluitend degenen die nu schriftelijk of mondeling bedenkingen inbrengen tegen de ontwerpbeschikking, kunnen tegen de later vast te stellen definitieve beschikking, beroep instellen, tenzij kan worden aangetoond dat men redelijkerwijs niet in staat is geweest tot het inbrengen van bedenkingen tegen de ontwerpbeschikking.

Deze bekendmaking wordt voorgeschreven door de Wet milieubeheer jo. de Algemene wet bestuursrecht.

Provinciale Staten (vervolg)

Het college van Gedeputeerde Staten

Het college van Gedeputeerde Staten vormt het dagelijks bestuur van de provincie. Het wordt gekozen door de leden van de Provinciale Staten.

Vanaf maart 2003 zijn de gedeputeerden na hun verkiezing geen statenlid meer. Deze scheiding van taken wordt dualisering genoemd.

Commissaris

De Commissaris van de Koningin (in Limburg Gouverneur) wordt op voordracht van de ministerraad benoemd door de Koningin. Vaak zijn het mensen die in de landelijke politiek veel ervaring hebben opgedaan. De Commissaris van de Koningin is voorzitter van het college en van de Provinciale Staten.

Nieuwe wet

In maart 2003 worden de verhoudingen in de provincie gewijzigd door de wet dualisering provinciebestuur. Bij gemeenten is een soortgelijke wet al in 2002 in werking getreden. Tot dusver werd het dagelijks bestuur van de provincie gevormd door mensen die ook nog lid van Provinciale Staten waren. Voortaan zijn die functies gescheiden. Provinciale Staten bepalen nu vooral de kaders waarbinnen gedeputeerden hun beleid kunnen uitvoeren. Statenleden zijn daardoor niet langer medebestuurders, maar vooral volksvertegenwoordigers.

Wie mogen er stemmen?

Iedereen van achttien jaar en ouder, die de Nederlandse nationaliteit heeft en in een Nederlandse provincie woont, mag stemmen.

Actueel is de vraag of allochtonen op provinciaal niveau mogen stemmen. Het is immers niet zeker of ze voor lange tijd in dit land blijven, terwijl ze door te stemmen wel meebeslissen over het beleid van de Nederlandse overheid. Aan de andere kant ondervinden ze, net als Nederlanders, de gevolgen van politieke besluiten.

Hoe kunt u stemmen?

Minstens twee weken voor de verkiezingen, krijgt u een oproepkaart toegestuurd met het adres van een stembureau bij u in de buurt. Deze kaart heeft u nodig om te kunnen stemmen. Heeft u de kaart niet op tijd ontvangen? Dan is er iets misgegaan of bent u niet stemgerechtigd. Neem contact op met uw gemeente.

De stemming is geheim. Daarom zijn stemhokjes en de stemcomputer zo opgesteld dat niemand kan zien op wie u stemt.

Regiotaxi KAN

Heeft de Regiotaxi KAN ook een vaste klantenpas?

Jazeker. Als u dan een rit bestelt, hoeft u alleen maar het nummer van uw pas door te geven. Bij het overzicht van de belangrijke telefoonnummers en adressen staat het telefoonnummer voor het aanvragen van een klantenpas.

U kunt ook een klantenpas aanvragen via de website www.regiotaxi-kan.nl.

De Vervoerspas

Regiotaxi KAN kent ook een Vervoerspas, die bestemd is voor bepaalde groepen inwoners die veelal van hun gemeente een tegemoetkoming krijgen in de reiskosten.

Als u wilt weten of u ook in aanmerking komt voor een Vervoerspas dan moet u contact opnemen met de gemeente.

Belangrijke telefoonnummers:

Voor het bestellen van een rit: 0900-734 46 82 ( 0,10 p/m);

Voor informatie en/of aanvragen van een klantenpas: 0900-235 66 84

Klachten: 0900-500 50 50 ( 0,10 p/m)
Wilt u schrijven?

Regiotaxi KAN

Postbus 117, 6500 AC Nijmegen

Een folder over Regiotaxi KAN is verkrijgbaar bij het gemeentehuis.

(Bron: Folder Regiotaxi KAN/Novio Express)

Schuldhulpverlening

Geld uitgeven doen we allemaal. Of het nu gaat om de dagelijkse boodschappen of een nieuwe auto; het zakgeld van de kinderen, de huur en alle mogelijke vaste lasten.

Bij veel uitgaven staan we niet stil, omdat ze bijvoorbeeld automatisch worden afgeschreven, of omdat we steeds minder met contant geld betalen en steeds meer pinnen.

Of omdat we op afbetaling zaken kopen waar we op dat moment geen geld voor hebben. Tot we merken dat we meer uitgeven dan we binnenkrijgen. En dan hebben we een probleem.

En dan?

Op de afdeling Sociale Zaken en Arbeidsvoorziening van de gemeente Westervoort kunnen de budgetconsulenten u helpen met uw schuldensituatie die u zelfstandig niet meer kan overzien en oplossen.

Naast een schuldenregeling kunt u bij de budgetconsulent terecht voor budgetadviezen, een ander woord voor het afstemmen van uw uitgaven op uw inkomen. Hierbij zet u, samen met de budgetconsulent, uw inkomsten en uitgaven op een rijtje. U krijgt hierbij een beter inzicht in uw bestedingen en zaken waar u eventueel op kunt bezuinigen.

Uw aanmelding
:

Wanneer U een aanvraag wilt doen voor schuldhulpverlening en/of budgetadvies dan kunt u zich hiervoor aanmelden. Dit kan telefonisch. U kunt zich hierbij richten tot de budgetconsulenten van de afdeling Sociale zaken en Arbeidsvoorziening van het gemeentehuis. Na uw aanmelding ontvangt u een inventarisatieformulier

De budgetconsulenten zijn iedere werkdag van 09.00 tot 10.00 telefonisch te bereiken via telefoonnummer: 026-3179361.

Vangnetregeling huursubsidie;

De vangnetregeling is een aparte regeling (in de huursubsidiewet) voor huurders die met een forse inkomensdaling (tenminste 20%) te maken hebben en op basis van hun gezinsinkomen over 2001 geen of minder huursubsidie ontvangen.

Om voor een "bijdrage Vangnetregeling Huursubsidie" in aanmerking te kunnen komen moet u onder andere aan de volgende voorwaarden voldoen:
* In minimaal één kalendermaand is uw, naar een jaarinkomen omgerekend, gezamenlijk inkomen (actueel jaarinkomen) aanzienlijk lager dan uw verzamelinkomen dan wel belastbaar loon over 2001. Van een aanzienlijke terugval is sprake indien het verzamelinkomen dan wel belastbaar loon van uw huishouden over 2001 minimaal 20% hoger is dan het actuele inkomen. De terugval in het inkomen kan ook zijn veroorzaakt door een wijziging in de huishoudsamenstelling.


* U bent 18 jaar of ouder.


* U moet Nederlander zijn, of rechtmatig in Nederland verblijven.

* U en al uw eventuele medebewoners staan in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) ingeschreven op het adres waarvoor u de bijdrage vangnetregeling huursubsidie aanvraagt.


* U huurt een zelfstandige woonruimte.


* Uw huur en inkomen liggen onder een bepaalde grens.
Denkt u in aanmerking te kunnen komen voor bovenstaande voorziening, dan kunt u hiervoor bellen met de afdeling Sociale Zaken en Arbeidsvoorziening, elke werkdag tussen 9.00 en 10.00 uur.

Op deze afdeling zijn aanvraagformulieren aanwezig en op afspraak wordt de aanvraag ingenomen.

CARNEVALSBLUUMPKES
As de knöpkes weer gaon zwelle

ziej de winterakoniet

heur-ie plots de roodbors fluite

die wil now de vors wel kwiet,

Ok de vrollie1) zin an t miere

wille frisse wind in huus

t behang geet van de mure

vader vindt t mar n kruus,

Hi-j het andere gevulens

het de kop der niet zo bi-j

carneval dreunt dur zien hasses2)

en dat mik m bes wel bli-j!

Heel veul te organisere

iedre aovend wödt t nach

veul vergadre, rippetere

der wödt heel veul fees verwach,

Net as al die krokusbolle

kriej de kriebels in ow bloed

t veurjoor het heel veul facette

en dat vuul-ie drommels goed,

Now de optoch is verreje

hier as eerste in de buurt

dan besef-ie: t is mar efkes

dat zon vastelaovend duurt,

As dan alles weer vurbi-j is

denk-ie wah mok dan toch now?

huus- of tuin- of schoonmaakklusje

moeder kiek heel nauw

Carneval is krek as bloeme

heel gauw uutgebluujd

en in de dagelukse dinge

bij weer heel gauw ingegruujd
1. vrollie: vrouwen
2. hasses: hersens