Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

26-02-2003 Luchtvaartheffingen drijven reissommen op De brancheorganisatie ANVR (Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen) spreekt haar bezorgdheid uit over de almaar stijgende heffingen. ANVR Reisorganisatoren en -Luchtvaartagenten kopen scherp in en bieden reizen en tickets aan tegen vaak ongekend lage tarieven. Helaas zijn het de verschillende heffingen van luchthavens en airlines die de prijs voor de consument dan toch nog opdrijven.

De komende zomer betaalt de vertrekkende passagier vanaf Luchthaven Schiphol naast de 11,85 luchthavenbelasting (Passenger Service Charge) nog eens 10,80 Security Service Charge (beveiligingskosten) en 1,00 Noise Isolation Charge (voor maatregelen ter vermindering van geluidsoverlast). Voor de opslag op een vliegticket betaalde de consument zon twee jaar geleden nog 34,75 ( 15,77), terwijl dat bedrag nu 50% hoger ligt!

Daarbij komt dat de airlines de consument ook nog confronteren met een toeslag als gevolg van hogere brandstofkosten (bijvoorbeeld KLM: vanaf 1 april 2003 $ 5 brandstoftoeslag op een enkele reis voor Europese vluchten en $ 10 voor intercontinentaal), een verzekerings- en veiligheidsheffing (circa 8,00) en andere heffingen. Vanaf andere Nederlandse luchthavens en retourvluchten vanaf buitenlandse luchthavens worden vaak weer andere tarieven gehanteerd.

Bij reizen geboekt uit de reisgidsen van de reisorganisator zijn deze heffingen vaak al inbegrepen in de reissom als deze bekend waren bij het ter perse gaan van de gidsen, maar uiteindelijk is het wel de consument die deze heffingen betaalt. Bij losse lijndiensttickets (hoe goedkoop deze ook lijken) moeten al deze kosten er nog bij worden gerekend.