Provincie Limburg

Onderzoek naar toegankelijkheid gebouwen eerstelijns zorg (061)

Provinciale bijdrage van 102.160,- voor Provinciaal Bureau Toegankelijkheid

Het Provinciaal Bureau Toegankelijkheid Limburg heeft van de Provincie Limburg opdracht gekregen om alle gebouwen in Limburg voor eerstelijnsgezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening te onderzoeken op toegankelijkheid. Samen met de Federatie voor Gehandicapten Limburg en de zorgvragers hecht de Provincie grote waarde aan dit onderzoek omdat verbetering van integrale toegankelijkheid een belangrijke stap is in de richting van volwaardige participatie in het maatschappelijke leven. Gedeputeerde Staten hebben voor het onderzoek een bijdrage beschikbaar gesteld van 102.160,-.

Binnen de programmalijn Wonen, Welzijn, Zorg streeft de Provincie Limburg naar het terugdringen van wachtlijsten voor de zorg door mensen met een zorgindicatie in de gelegenheid te stellen zo lang mogelijk in de eigen omgeving te blijven wonen. Hiervoor zijn niet alleen basale voorzieningen nodig in de thuissituatie, maar ook in de maatschappelijke omgeving. Daarnaast beschermt ook de Wet Gelijke Behandeling voor Gehandicapten en Chronisch Zieken mensen met een functiebeperking. De wet biedt hen de mogelijkheid om stappen te ondernemen als zij worden geconfronteerd met ontoegankelijke openbare instellingen en gebouwen. In de toekomst zullen zwaardere eisen op dit gebied van toepassing zijn. Wij zien het dan ook als een uitstekende bijdrage in het huidige Jaar van de Gehandicapten om een dergelijk onderzoek c.q. inventarisatie te financieren, aldus verantwoordelijk gedeputeerde Martin Eurlings.

Binnen het project wordt de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid in kaart gebracht van de eerstelijnsgezondheidszorg. Het gaat daarbij om huisarts-, fystiotherapie-, logopedie- en tandartspraktijken, apotheken enzovoorts. Verder wordt gekeken naar de toegankelijkheid van maatschappelijke dienstverlening waaronder wordt verstaan de activiteiten in wijk- en buurthuizen, consultatiebureaus, thuiszorgorganisaties en bureaus voor maatschappelijk werkenden. Na de inventarisatie worden betrokkenen ook uitgenodigd om de resultaten te bespreken, inclusief mogelijkheden voor verbetering. Uiteindelijk moet het project leiden tot een onderzoeksmethodiek waarmee integrale toegankelijkheid kan worden vastgelegd en vergeleken, een databank met alle beschikbare gegevens, een website waarop de gegevens te raadplegen zijn, een beleidsrapportage over verbetering en tenslotte een informatieproduct met aandachtspunten voor toegankelijkheid. 26-2-2003 15:41