Provincie Limburg

Recreatievaart krijgt subsidie voor vuilwatertanks (062)

Aanpak diffuse waterverontreiniging

De Provincie Limburg gaat met een subsidie de recreatievaart stimuleren om vuilwatertanks te laten inbouwen. Momenteel loost naar schatting nog 90% van deze schepen, vooral pleziervaartuigen, rechtstreeks op het oppervlaktewater. Gedeputeerde Ger Driessen (waterbeleid) heeft dit bekendgemaakt tijdens de Praktijkdag Schone omgeving - schoon water op woensdag 26 februari in Congrescentrum Fortunato. De praktijkdag over het aanpakken van de zogeheten diffuse waterverontreiniging is een initiatief van de Provincie Limburg samen met Rijkswaterstaat directie Limburg en Zuiveringschap Limburg.

Het tegengaan van vervuiling door de recreatievaart is een van de speerpunten in het eerder deze maand door Gedeputeerde Staten vastgestelde Gemeenschappelijk Actieprogramma Diffuse Bronnen Limburg (GAP). Dat geeft duidelijk aan, wie met welke oplossingen aan de slag kan.

Pleziervaart
Op dit moment beschikken alleen de nieuwere types pleziervaartuigen over een vuilwatertank. De booteigenaren kunnen het afvalwater lozen op inzamelpunten aan de wal, meestal in jachthavens. Die inzamelpunten bestaan al, verspreid over Limburg. Het inbouwen van een vuilwatertank is overigens niet in alle boten even goed mogelijk en kan in kosten zeer uiteenlopen. GS verwachten echter dat een subsidie van 340,- per vaartuig een stimulerend effect kan hebben.
Naar schatting zijn er in Limburg 5000 ligplaatsen voor recreatievaartuigen. GS hebben hiervoor nadere beleidsregels vastgesteld en zullen deze de komende maand publiceren. Daarna kunnen booteigenaren aanvragen indienen.
26-2-2003 15:43