Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 25 februari 2003

B & W belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Deze week geen besluiten in deze portefeuille.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Reglement Cliëntenraad Sociale zaken en arbeid (2003/1942) De gemeente Nieuwegein heeft sedert 1991 voor de afdeling Sociale Zaken en Arbeid van de sector Maatschappelijke Ontwikkeling een Cliëntenraad. Enige tijd geleden is gekeken of het reglement nog bij de huidige tijd past. Inmiddels is het reglement aangepast, waarbij de belangrijkste wijziging is dat de voorzitter van de Cliëntenraad niet meer de portefeuillehouder Sociale zaken is, maar een extern aangetrokken voorzitter. Hierdoor wordt de onafhankelijke positie van de Cliëntenraad meer benadrukt. Het college heeft kennis genomen van het nieuwe reglement.

Deelnemersovereenkomst inburgering oudkomers (2003/1943) De "Regeling aanvullende bijdrage inburgering oudkomers 54 gemeenten" van het ministerie van Justitie verplicht de gemeente om afspraken te maken met oudkomers over het inburgeringsprogramma. De gemeente gaat voortaan een overeenkomst afsluiten met elke oudkomer die start met een inburgeringsprogramma. Redenen zijn om het aanbod van de gemeente minder vrijblijvend te maken voor de oudkomer en de rechten en plichten voor de oudkomer en voor de gemeente duidelijk te maken. De gemeente belooft om een inburgeringsprogramma aan te bieden. De oudkomer krijgt een inburgeringsprogramma aangeboden en indien noodzakelijk kinderopvang. De oudkomer verplicht zich om het programma te volgen en betaalt bij de start het inschrijfgeld (ongeveer ¤ 40). Als de oudkomer het programma volledig heeft afgerond ontvangt deze het inschrijfgeld retour. De gemeente sluit hierbij aan bij het landelijk beleid inburgering. Met de regiogemeenten is eenduidig afgesproken welke sancties en beloningen er zijn bij afhaken of bij het voltooien van het inburgeringsprogramma.

Rijksgelden voor jeugdgezondheidszorg (2003/1941)
Per 1 januari 2003 zijn de gemeenten verantwoordelijk worden voor de preventieve zorg voor alle kinderen tot 19 jaar. Het basistakenpakket jeugdgezondheidszorg (JGZ) is wettelijk verankerd en kent een uniform deel en een maatwerkdeel. Het uniforme deel van het basispakket bestaat uit activiteiten die gestandaardiseerd en op uniforme wijze aan alle individuen uit de doelgroep moeten worden aangeboden; het maatwerkdeel bestaat uit activiteiten die afgestemd worden op zowel specifieke zorgbehoeften van de jeugdige als op lokale omstandigheden. Voor de besteding van het uniforme deel heeft het college op 7 januari al een raadsvoorstel vastgesteld. Voor het maatwerkdeel is voor Nieuwegein voor het jaar 2003 een bedrag van ¤ 50.600 beschikbaar. Het college stelt de raad voor om ¤ 44.100 in te zetten via Vitras voor het vergroten van het bereik van de consultatiebureaus, deelname aan lokale betwerken netwerken en meer vraaggerichte zorg. Het college wil ¤ 6.500 inzetten voor de samenhangende beleidsactiviteiten van de gemeente. Om te voorkomen dat Stichting Vitras wordt geconfronteerd met liquiditeitsproblemen en gelet op het belang van de continuïteit van de werkzaamheden is besloten om -vooruitlopend op het raadsbesluit - de eerste kwartaalbetaling door de gemeente te doen aan Stichting Vitras. Het college verzoekt de raad beide voorstellen te behandelen in de vergadering van 6 maart.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Verslag vergadering Stichting Middenstandscentrale 'Nieuwegein' (2003/1940) Het college heeft kennisgenomen van het verslag van de op 20 januari 2003 gehouden vergadering van de Stichting Middenstandscentrale "Nieuwegein" en de gemeente Nieuwegein. Het presidium wordt gevraagd het verslag ter inzage te leggen voor de raadscommissie Algemene en bestuurlijke zaken van 18 maart 2003.

College stelt lijst bouw- en sloopverguningen vast (2002/1934) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier. Meer informatie: Renate Hilderink, telefoon (030) 607 13 09

Verslag vergadering Koninklijke Horeca Nederland afdeling Houten / Nieuwegein (2003/1933) Het college heeft kennisgenomen van het verslag van de op 30 januari 2003 gehouden vergadering tussen het bestuur van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Houten/Nieuwegein en de gemeente Nieuwegein. Het presidium wordt gevraagd het verslag ter inzage te leggen voor de raadscommissie Algemene en bestuurlijke zaken van 18 maart 2003.

Noodlokalen voor Anna van Rijn college (2003/1932) Het college heeft vrijstelling en een tijdelijke bouwvergunning verleend voor het plaatsen van acht noodlokalen en het verplaatsen van de fietsenstalling voor het Anna van Rijncollege aan de Albatros 1. Dit is nodig omdat de school kampt met ruimtegebrek en daarnaast om de renovatiewerkzaamheden aan de school mogelijk te maken. Dit besluit verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier. Hierin staat vermeld hoe belanghebbenden bezwaren kunnen indienen tegen het genomen besluit. College besluit tot aanleg van een voetpad in het zuiden van plan Galecop (2003/1293) Het college heeft besloten een voetpad aan te leggen tussen de Frans Halshage en de Galecopperdijk. Het voetpad is een kortere looproute om de wijk uit te komen naar onder andere de sneltramhalte Zuilenstein. Om dit mogelijk te maken moet eerst een artikel 19 procedure worden gevolgd om vrijstelling te krijgen van het eerste uitwerkingsplan van Galecop en Nieuwraven. Daarnaast moet een aanlegvergunning worden aangevraagd. Dit besluit verschijnt als openbare bekendmaking in de Molenkruier. Hierin staat vermeld hoe belanghebbenden bedenkingen kunnen indienen tegen het besluit. Op basis van de reacties bepaalt het college of de vrijstellingsprocedure wordt voortgezet. Meer informatie: Renate Hilderink, telefoon (030) 607 13 09

Stand van zaken regionale samenwerking (2003/1608) Het college heeft ingestemd met een notitie over de stand van zaken rondom regionale samenwerking. Het Bestuur Regio Utrecht (BRU) is een samenwerking tussen 23 gemeenten in de regio. Door voorgenomen wetwijzigingen en de wens in de regio om het stedelijk gebied rond de stad Utrecht te verkleinen, staat de opzet van het BRU ter discussie. Recent heeft minister Remkes zijn visie uitgebracht op grootstedelijke samenwerking. De Provincie Utrecht heeft deze beleidslijn vertaald in het zogenaamde 'Utrechtse model'. In deze notitie staat onder meer: de landelijke ontwikkelingen, relevante ontwikkelingen van het BRU, de positie van de gemeente Nieuwegein, de Wet 'Gemeenschappelijk Regelingen Plus' , het 'Utrechtse Model', de uitgangspunten van Nieuwegein voor regionale samenwerking en een daarbij behorende strategie. De notitie wordt naar het presidium gestuurd voor behandeling in de commissie ABZ.

Uitwerkingsplan actualisatie bestemmingsplannen (2003-) Het college heeft ingestemd met het uitwerkingsplan actualisatie bestemmingsplannen. Aan het presidium van de raad wordt verzocht dit voorstel te laten behandelen in de raadscommissie Ruimtelijke inrichting en Milieu op 11 maart 2003 en de raadsvergadering op 10 april 2003. Meer informatie: Renate Hilderink, telefoon (030) 607 13 09

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Beantwoording art. 42 brief PvdA over nieuwe bezorgservice (2003/918) Het college geeft antwoord op een artikel 42 brief van fractie van de PvdA. Deze partij heeft vragen gesteld over een nieuwe bezorgservice in Nieuwegein. In de brief toont de PvdA zich verheugd over deze service aangezien zij meent dat dit het gebruik van de auto op korte afstand kan terugdringen. De partij vraagt daarom of het college bereid is steun te verlenen aan dit initiatief. Het college antwoordt dat zij positief staat tegenover het initiatief. Dat betekent dat de bezorgservice gebruik kan maken van de publicitaire mogelijkheden die de gemeente aanbiedt. Bijvoorbeeld de vermelding van de bezorgservice in het Groene Katern van de gemeentegids of de mogelijkheid om mee te doen met de actie 'Koop Groen, Natuurlijk Doen'.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Administratieve wijzigingen Begroting 2003 (2003/1979) Het college stemt in met een aantal wijzigingen op de begroting 2003. Het gaat om verschuivingen binnen bestaande budgetten en administratieve correcties. De gelden blijven voor dezelfde doelen beschikbaar. De wijzigingen hebben geen consequenties voor het begrotingsresultaat.

Voorstel voor aanvullend krediet voor kunstwerken A27 (2003/1937) Het college heeft besloten om het presidium van de raad een voorstel de doen tot het beschikbaar stellen van een aanvullend krediet van ¤ 2.000.000,-- exclusief omzetbelasting, ter dekking van het tekort dat is ontstaan bij de realisatie van de kunstwerken die nodig zijn voor de aansluiting van Nieuwegein op rijksweg 27.

Voorstel voor beschikbaar stellen krediet voor project Het Klooster (2003/1936) Het college heeft besloten om het presidium van de raad een voorstel de doen tot het beschikbaar stellen van de volgende kredieten. 1. ¤ 1.230.000,- excl. BTW voor de planontwikkelingskosten tijdens de uitvoeringsfase van bedrijvenpark Het klooster voor de periode 1-1-2003 tot 31-12-2004 2. ¤ 8.050.000,- excl. BTW voor het eerste gedeelte van de werkzaamheden in het kader van het bouwrijpmaken van de deelgebieden 2 en 3 en het noordelijk gedeelte van het entreegebied. Met de werkzaamheden wordt pas begonnen na afronding van de bestemmingsplanprocedure.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, drie raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

Invoerdatum 26-2-2003