FNV

'Bonden moeten veel concreter worden'
'Als vakbonden meer vrouwen lid willen maken, zullen ze zich moeten buigen over concrete problemen van de vrouwen zelf en meer maatwerk moeten bieden.' Dat is de belangrijkste conclusie van Kitty Roozemond na de wereldvrouwenconferentie van vorige week. Ze vertelt het in het FNV e-Magazine van vanmiddag.
Vrouwen worstelen overal ter wereld met werkomstandigheden en zeggenschap over werktijden of verlof.

Ook problemen in het dagelijkse leven scoren hoog. Zoals gebrek aan schoon water, medicijnen, onderwijs.

Vakbonden moeten daar iets concreet aan doen, en zich minder bezighouden met mooie uitspraken in papieren beleidsnota's, zo vindt de vice-voorzitter van de FNV.

Ze bezocht met een vijfkoppige delegatie de achtste wereldvrouwenconferentie van het IVVV met 500 deelnemers.

"Wat ik vooral belangrijk vind is dat je concrete ervaringen uitwisselt. Hoe doen jullie dat? Onze ervaringen met de Rode Draad trokken bijvoorbeeld veel belangstelling van vrouwen uit Afrika. Die wilden weten met welke argumenten je het bestuur overhaalt om vrouwen in de seksindustrie te organiseren.'

'Voor mijzelf nieuw was de aanpak van de vakbeweging in Nieuw-Zeeland. Die slaagden erin de oorspronkelijke bewoners, de Maori's over te halen zich aan te sluiten, door ze ook een aandeel in de macht binnen de bond te geven.'

De Nederlandse delegatie heeft uit het slotdocument haar eigen conclusies gedestilleerd.

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag rond lunchtijd en is gratis. In dit nummer verder aandacht voor de Unilever-CAO, waarin de vakbond voortaan geld krijgt voor het werk dat hij doet voor niet-leden, en een stakingsgolf in de culturele sector in Frankrijk en Engeland.

26 februari 2003
magazine 26-02-2003.htm