Gemeente Lisse

26-02-2003 Lisse zet zich in om website toegankelijker te maken voor gehandicapten

detail: Lisse zet zich in om website toegankelijker te maken voor gehandicapten Op maandag 24 februari toog de gemeente Lisse in de personen van burgemeester C. Langelaar en webredacteur C. Versteeg naar het stadhuis van Rotterdam. Hier tekende burgemeester Langelaar de intentieverklaring van het Landelijk Bureau Toegankelijkheid. Met deze verklaring spreekt de gemeente de intentie uit haar website vóór het eind van 2003 voor een belangrijk deel te laten voldoen aan de richtlijnen het landelijk project Drempels Weg. Dit betekent dat de Lissese website toegankelijker wordt gemaakt voor mensen met een motorische, visuele of verstandelijke handicap.

Lisse ondersteunt de inspanningen van het Landelijk Bureau Toegankelijkheid van harte. Internet is namelijk belangrijk voor mensen met een handicap omdat het deelname aan de maatschappij makkelijker maakt. Informatie is dankzij internet snel en makkelijk beschikbaar en er hoeft geen doventolk, braillebibliotheek of andere ondersteuning aan te pas te komen.
Wat voor Lisse ook een rol speelt, is het feit dat onze website wereldwijd wordt gelezen omdat wij de Keukenhof in ons dorp hebben. Er komt dus een groot en gevarieerd publiek op onze website dat allerlei informatie moet kunnen vinden. Naast een goede toegankelijkheid bieden wij een deel van de informatie dan ook in vier talen aan en letten wij op een eenvoudig taalgebruik.

Aanpassingen
In februari 2003 is de gemeentelijke website getest door Drempels Weg. Op een vijftal punten moet de website worden verbeterd. Deze punten staan vermeld in de intentieverklaring. De gemeente en webbouwer Segment streven ernaar om alle verbeterpunten voor het eind van het jaar door te voeren.
Een eerste stap ter verbetering van de toegankelijkheid is inmiddels gedaan door het koppelen van een speciale tekstversie aan de internetsite voor mensen met een visuele handicap. Deze tekstversie start automatisch op als onze website wordt benaderd door een speciale internetbrowser die gehandicapten helpt bij het bezoeken van websites. Het is inhoudelijk dezelfde website, maar ontdaan van de meeste opsmuk en daarom eenvoudig te vertalen door scherm-voorleesprogrammas en computers die brailleregels produceren.
De webredactie gaat zogeheten HTML codes in teksten invoegen om de teksten leesbaar te maken voor schermvoorleesprogrammas. Verder wordt natuurlijk zoveel mogelijk normale niet ambtelijke taal gebruikt.

Drempels Weg
Drempels Weg is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport en ging in maart 2001 van start. Het project wordt uitgevoerd door het Landelijk Bureau Toegankelijkheid. Het heeft als doel om internet toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. Website-aanbieders worden gestimuleerd om met relatief kleine ingrepen het internetbezoek voor mensen met een handicap beter mogelijk maken. Het project Drempels Weg heeft vanaf de start ervoor gekozen om gehandicapten zelf een belangrijke rol in de campagne te geven. Niemand kan immers beter uitleggen wat de drempels op het internet zijn dan de mensen die ze tegenkomen. De campagne is dit jaar een tweede fase ingegaan, waarbij een tour wordt gemaakt langs alle provincies. In 2003 komen zes provincies aan bod. Op 13 januari is de Zuid-Hollandse campagne gestart. Burgemeester Opstelten van Rotterdam heeft toen de drie provinciale ambassadeurs met een handicap voor Drempels Weg geïnstalleerd. Deze ambassadeurs zijn Bram Stolk uit Spijkenisse, Angela van Leeuwen uit Den Haag en Marcel van Dam uit Gouda. Bram heeft een visuele handicap en surft over het internet met behulp van een spraakprogramma. Angela is motorisch gehandicapt en Marcel heeft een verstandelijke beperking.

Tijdens de bijeenkomst in Rotterdam op 24 februari hebben de ambassadeurs de resultaten van hun inspanningen bekendgemaakt. Alle ambassadeurs weten uit eigen ervaring waar de problemen zitten: bijvoorbeeld websites met plaatjes die niet in braille of spraak omgezet kunnen worden. Ze kunnen de vinger leggen op ingewikkeld taalgebruik, en ze kunnen duidelijk maken wat het betekent om geen toetsenbord of muis te kunnen bedienen.

De ambassadeurs vonden het allemaal een leuke ervaring om aan dit project mee te werken. Een toegankelijker internet is een verrijking voor hun doelgroep, vinden ze. Een aantal dingen viel hen in het bijzonder op. Zo vertelde Angela dat ze de doelgroepbijeenkomst erg leuk vond. 'Eén meneer was zo enthousiast dat ik hem direct mocht helpen bij het aanmelden voor internetbankieren.' Marcel had veel problemen met zoekmachines. 'Die zouden wat uitgebreider kunnen. En de handleiding beter,' was zijn tip. Bram had de slechtste ervaringen: 'Vaak staat de tekst in meerdere kolommen. Dat is met een spraaksynthesizer echt niet meer te begrijpen. En pop-ups Daar word je hélemaal gek van.'

De ondertekenaars
Zon vijftig Zuid-Hollandse organisaties, waaronder 14 gemeenten, hebben aangegeven de intentieverklaring te ondertekenen of hebben dat inmiddels gedaan. Van de gemeenten hebben getekend: Gouda, Leiden, Lisse, Spijkenisse (ook voor Spilspijkenisse), Waddinxveen, Zoetermeer, Capelle a/d IJssel, Rotterdam, Dordrecht, Berkel en Rodenrijs, Oostflakkee, Noordwijkerhout en Den Haag. Zuid-Holland heeft in totaal 92 gemeenten.
Een overzicht van alle ondertekenaars kunt u vinden op de website van Drempels Weg

Op de foto:
De foto bij dit artikel is gemaakt door Fred Schuurhof van het Audiovisueel Centrum VUMC tijdens de bijeenkomst in Rotterdam. De Lissese intentieverklaring wordt door de burgemeester getekend. Zij geeft een korte toelichting waarom de gemeente het zo belangrijk vindt dat ook mensen met een handicap goed gebruik kunnen maken van de gemeentelijke website.