Vereniging van Effectenbezitters


VEB roept beleggers Ahold op.

Persbericht | 26-02-2003

Naar aanleiding van de gebeurtenissen van 24 februari jl. en de honderden telefoontjes van gedupeerde beleggers die zijn ontvangen, heeft de VEB besloten beleggers in Ahold op te roepen.

Deze oproep vindt plaats teneinde de belangen van de beleggers te bundelen en snel te kunnen handelen indien informatie en onderzoek aanleiding geven tot het starten van een juridische procedure. Voor een beslissing daarover is het naar het oordeel thans te vroeg. Eerst dient nadere informatie te worden verkregen van Ahold over de oorzaken van de noodzakelijk geachte bijstelling van de winst met (mogelijk meer dan) 500 miljoen dollar en de uitkomsten van het (forensisch) onderzoek dat zowel naar US Foodservice als naar de Zuid-Amerikaanse activiteiten (Velox/Disco) geschiedt. Deze informatie zal in combinatie met eigen onderzoek en in samenspraak met de VEB-advocaten worden beoordeeld, op grond waarvan de beslissing wordt genomen of en zo ja welke juridische actie wordt ondernomen. Ook voor de vorm van een eventueel te starten juridische actie is thans nog niets te zeggen.

Dit hangt in sterke mate af van de volgende zaken: a) Indien Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen al op de hoogte waren van de problemen bij US Foodservice, dan heeft men Ahold-aandeelhouders en het beleggend publiek te laat geïnformeerd, hetgeen tot schade kan hebben geleid. b) Indien de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen pas enkele dagen voorafgaand aan het persbericht van 24 februari jl. over beschikking kregen over deze informatie en inzicht kregen in de aard en de omvang van de problematiek, is de vraag in hoeverre de Raad van Bestuur naar behoren heeft gefunctioneerd, de dochterbedrijven heeft gemonitord en zorgvuldig is geweest bij de acquisitie en due diligence-onderzoeken. Tevens is dan de vraag of de Raad van Commissarissen en zijn voorzitter hun toezichthoudende taak naar behoren hebben uitgeoefend. c) Voorts is van belang in hoeverre de problemen reeds bestonden ten tijde van de acquisitie van US Foodservice in 2000 en de acquisities van Alliant in 2001. In het geval deze problemen reeds bekend waren bij de verkopers en niet of onvoldoende bekendgemaakt zijn aan Ahold, kan hier aansprakelijkheid uit voortvloeien en zou Ahold een schadeclaim bij de verkopende partijen kunnen indienen. d) Het bovenstaande maakt tevens duidelijk dat het op basis van de huidige summiere informatie die op sommige vlakken meer vragen oproept dan beantwoord niet mogelijk is om aan te geven wie naast de eindverantwoordelijkheid van Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen direct verantwoordelijk zijn voor de Ahold-problemen bij US Foodservice en de Zuid-Amerikaanse activiteiten. In ieder geval is duidelijk dat bijzondere aandacht zal worden besteed aan de rol van:
1) de Raad van Bestuur
2) het lokale management 3) de Raad van Commissarissen 4) de accountants, zowel van Ahold als van dochterbedrijven 5) de verkopende partijen

De VEB benadrukt dat de vereniging ruime ervaring heeft met procedures met betrekking tot tekortschietende en misleidende informatie. In dit verband kan genoemd worden de succesvolle procedure Philips, die geleid heeft tot een schikking waarbij de aangesloten beleggers een compensatie ontvingen van gemiddeld 20.000 gulden, de procedure World Online (die thans nog steeds loopt) en de betrokkenheid in de enquêteprocedure Laurus. De VEB wijst er voor de goede orde op dat de juridische mogelijkheden in Nederland aanzienlijk afwijken van die in de Verenigde Staten, waar betere mogelijkheden bestaan om class actions te starten. Dit betekent overigens geenszins dat de VEB Nederlandse beleggers aanbeveelt zich bij de Amerikaanse advocatenkantoren die zich kennelijk thans wel in staat achten om conclusies te trekken over de oorzaken - aan te sluiten.

De VEB zal de beleggers die zich bij de vereniging aanmelden op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen en hen om een machtiging vragen voor de te houden aandeelhoudersvergadering.

Vereniging van Effectenbezitters

Drs. P.P.F. de Vries, directeur