Gemeente Breda

Persberichten

26-02-2003

Nieuwe straatnamen voor noordelijk deel Nieuw Wolfslaar

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft de namen en schrijfwijze vastgesteld van de nieuw aangelegde straten in het noordelijke deel van de nieuwbouwwijk Nieuw Wolfslaar. Het gaat om elf straten, die de namen van vrouwen krijgen. Binnenkort worden de eerste woningen aan deze straten opgeleverd.

De nieuwe straten krijgen de namen van Mechteldis van Horne, Jacoba van Heinsberg, Gertrudis van Sombreffe, Gravin van Stauffen, Margareta van Brederode, Guda van Rennenberg, Gravin van der Marck, Gravin van Leeuwenstein, Gravin van Sulzbach, Prinses van Lotharingen en Prinses van Polen. Zij waren abdissen, hulpabdis en bewindvoerster van de Abdij van Thorn.
De hoofdontsluitingsweg van de wijk, de Thoornseweg, verwijst naar de Limburgse plaats Thorn, waar de gelijknamige abdij is gevestigd. Deze abdij werd geregeerd door abdissen en bezat ook een aantal landgoederen in Bavel. Zo ontstaat de samenhang in de straatnaamgeving en voldoet de gemeente aan de wens van burgers om meer namen van vrouwen voor straatnaamgeving te gebruiken.

De voornamen van de betreffende vrouwen zijn vaak dezelfde. Verder is de combinatie van voor- en achternaam soms te lang. Daarom is bij abdissen met een titel gekozen voor vermelding van titel en achternaam. Bij abdissen zonder titel vermeldt de straatnaam de voor- en achternaam.

In de nieuwbouwwijk Nieuw Wolfslaar, gelegen tussen IJpelaar en Bavel, komen ongeveer 700 woningen.

Breda, 26 februari 2003