Nieuw-Vlaamse Alliantie


Kris Van Dijck wil zowel het dossier van de containerklassen als dat van de wachtlijsten bij de DIGO op de politieke agenda (26/02/03)

Morgenmiddag om 14u15 interpelleert Kris Van Dijck minister Vanderpoorten in de commissie onderwijs en vorming over het lesgeven in `containerklassen' en over de wachtlijsten bij de DIGO.

Steeds vaker lijkt het de gewoonte om, indien (basis)scholen met huisvestingsproblemen kampen, gebruik te maken van `containerklassen'. Dit zijn metalen `kooien' die, tegen duizelingwekkende prijzen (rond 1 miljoen Bef per container per jaar), geplaatst worden door grote (bouw-)firma's en die sterk lijken op containers zowel qua uitzicht als qua materiaal. Deze containerklassen worden vaak tijdelijk geplaatst om de meest acute noden (plaatsgebrek, slechte staat van schoolgebouwen,...) op te lossen.

Uit een onderzoek van 1998 blijkt dat één op vijf scholen van het vrij en het officieel gesubsidieerd net gebruik maakt van noodconstructies. Uit het rapport bleek bovendien dat 13 procent met ,,afgeschreven noodconstructies"" werkt. Het is duidelijk dat de meeste directies ze helemaal niet graag zien komen temeer omdat dit, gezien de slechte pedagogische situatie, vaak op groot protest van de ouders en de leerlingen zelf stuit.

Voor de N-VA is een dergelijke pedagogische situatie onverantwoord en moet dit

absoluut vermeden worden. Het lijkt soms meer op een schoolsituatie van 1803 dan van 2003!

Voor de N-VA is het duidelijk dat deze problematiek nauw samenhangt met de ellenlange wachtlijsten van de DIGO. Scholen moeten jarenlang (in 1998 gemiddeld 4 jaar, nu is dat al 5 tot 7 jaar!) wachten op subsidies en kunnen dan bijna niet anders dan opteren voor slechte, `tijdelijke' oplossingen als het plaatsen van containers om de kinderen te huisvesten. Deze tijdelijke oplossingen worden echter maanden- en jarenlang bestendigd omdat er geen schot in hun bouwplannen komt.

Niettegenstaande het feit dat de Vlaamse regering extra inspanningen levert wil de N-VA er toch met aandrang op wijzen dat de wachtlijsten de laatste jaren werkelijk de pan uitrijzen. Zo is er sinds 1999 meer dan een verdubbeling van de wachtlijsten opgetreden: van 351.587.091 Euro (14.2 miljard Bef) tot 761.593.623 Euro (30.8 miljard Bef)!

In de wetenschap dat de Vlaamse regering jaarlijks minder dan 5 miljard investeert in de DIGO is het logisch dat er sprake is van wachtlijsten van 5 tot 7 jaar! Een structurele reden voor de recente sterke stijging van het aantal aanvragen zou kunnen zijn dat vele schoolgebouwen die in de jaren `60 gebouwd zijn ongeveer 40 jaar zonder problemen en zonder aanpassingswerken meegaan.

Voor de N-VA is het duidelijk dat de Vlaamse regering dit structureel probleem dringend moet aanpakken. Bijgevolg eisen wij dat de DIGO-wachtlijsten bij de eerstvolgende begrotingscontrole bovenaan de politieke agenda geplaatst worden!

Hiernaast zijn we voorstander van een duidelijke en stringente reglementering en een tijdslimiet van maximum 5 schooljaren op het plaatsen van dergelijke containerklassen waarbij het welbevinden van het kind en de leerkracht centraal moeten staan.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Kris Van Dijck, Vlaams volksvertegenwoordiger

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be