Gemeente Aalsmeer


14 feb 2003

Project ´Natuurlijk Tuinieren´ wegens succes geprolongeerd in 2003 Dit voorjaar gaat in de gemeenten in de regio Amstelland en Meerlanden het project ´Natuurlijk Tuinieren´ weer van start. De initiatiefnemers stimuleren met dit project hun inwoners om meer milieu- en diervriendelijk te tuinieren.

Natuurlijk tuinieren betekent dat zodanig wordt getuinierd dat de natuur optimale mogelijkheden heeft om zich te ontwikkelen. Natuurlijk tuinieren is dus een verrijking van de tuin. Met de juiste struiken, bomen en planten kunnen vogels en insecten worden gelokt. Ook de wijze van tuinieren is van invloed. Veel dieren, zoals egels en padden, houden van schuilhoekjes, een stapeltje hout of stenen, of een takkenwal. Natuurlijk tuinieren brengt de natuur nog dichter bij huis, wat spannend en leerzaam is. Gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest horen niet bij deze wijze van tuinieren.

Activiteiten
In de gemeenten Amstelveen, Aalsmeer, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn kunt u de komende maanden verschillende activiteiten bezoeken. De eerste workshop ´Natuurlijk Tuinieren´ is op zaterdag 22 maart met als thema kennismaken met natuurlijk tuinieren. In de maanden daarna volgen workshops en lezingen, informatiestands op tuincentra en de uitgave van folders met tuintips. In mei en juni staan een leuke excursie en een Open Tuinendag op het programma.

Scholen
Ook leerlingen van basis- en voortgezet onderwijs uit de regio gaan aan de slag met het project ´Natuurverandering in je achtertuin´. In samenwerking met het GLOBE Programma, volgens het concept van de Natuurkalender, gaan ze onderzoek doen naar bijvoorbeeld bladontwikkeling, knop-, bloem- en vruchtvorming en verkleuring van bladeren.

In de krant en op de gemeentepagina houden we u op de hoogte van de activiteiten. Heeft u vragen over de regionale activiteiten? Neem dan contact op met Anat Reines, consulent milieucommunicatie en -educatie, telefoon 020 - 540 4210.

Bijlage: Overzicht activiteiten in het kader van ´Natuurlijk Tuinieren´
Voor vragen kun je contact opnemen met Communicatie en Voorlichting, Susan van der Werf, tel. nr. 0297 - 387636

Bijlage
OVERZICHT VAN ACTIVITEITEN

WORKSHOPS

Zaterdag 22 maart, Workshop ´Natuurlijk tuinieren´, Amstelveen Kantine volkstuinpark, Langs de Akker 2, 10.00 tot 15.00 uur Wat is biodiversiteit en hoe kan de natuur zich optimaal ontwikkelen in uw eigen tuin?
Kosten: EUR 20 (incl. materiaal en lunch).
Opgeven bij Mevr. K. Sliphorst, tel. 020-6475240 (uiterlijk 15 maart).

Zaterdag 5 april, Workshop ´Stapelmuurtjes´, Uithoorn Werkschuur van het Noord-Hollands Landschap aan de Elzenlaan, 10.00 tot 13.00 uur
Een gestapeld muurtje in de tuin is ideaal als schuilplaats voor bijvoorbeeld amfibieën. Dankzij allerlei mooie en zeldzame muurplanten die tussen de stenen groeien, verrijkt een stapelmuurtje de tuin. Kosten EUR 5, ter plekke te voldoen. Opgeven bij Anat Reines, 020-540 4210

Zaterdag 3 mei, Workshop ´Nuttige dieren in de tuin´, Amstelveen Kantine volkstuinpark, Langs de Akker 2, 10.00 tot 13.00 uur Knutselen: hoe maak je nestelgelegenheid voor nuttige insecten als solitaire bijtjes? Een ontdekkingstocht naar insectvriendelijke planten staat ook op het programma.
Kosten EUR 5, ter plekke te voldoen. Opgeven bij Anat Reines, 020-540 4210

Zaterdag 24 mei, Workshop ´Tuinafscheidingen, goed hout´, Uithoorn Werkschuur van het Noord-Hollands Landschap aan de Elzenlaan, 10.00 tot 13.00 uur
Zelf een schutting maken van wilgentenen of snoeihout of ander materiaal van hout dat het milieu niet belast en een toegevoegde waarde heeft voor het dierenleven in uw tuin.
Kosten EUR 5, ter plekke te voldoen. Opgeven bij Anat Reines, 020-540 4210

Zaterdag 21 juni, Workshop ´Stapelmuurtjes´, Diemen Natuurlijke tuin van IVN, Achter de Harmonielaan 9, 11.00 tot 17.00 uur
Voor een beschrijving, zie workshop ´Stapelmuurtjes´in Uithoorn.

LEZINGEN
Kosten voor deelname aan een lezing zijn EUR 2.50. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Dinsdag 11 februari, lezing ´Schaduwtuinen´ door Wierd Nieuman, Amstelveen
Zorgcentrum Nieuw Vredeveld, Rembrandtweg 428, 20.00 tot 22.00 uur Een schaduwtuin biedt perspectieven voor een hele mooie tuin en bijzondere planten.

Donderdag 20 maart, lezing ´Natuurvriendelijk tuinieren´ door Gerard Mostert, Ouder-Amstel. Dorpshuis, Dorpsplein 60, Duivendrecht, 20.00 tot 22.00 uur
Een leerzame en toegankelijke introductie met prachtige dia's over de mogelijkheden die een tuinliefhebber heeft om met kleine aanpassingen meer natuur in de tuin te brengen.

Woensdag 26 maart, lezing ´Natuurvriendelijk tuinieren´ door Gerard Mostert, Diemen
Theater de Omval, 20.00 tot 22.00 uur
Een leerzame en toegankelijke Introductie met prachtige dia's over de mogelijkheden die een tuinliefhebber heeft om met kleine aanpassingen meer natuur in de tuin te brengen.

December, Lezing ´Egels in de tuin´ door Els Poel, Stichting Egelopvang, Amstelveen
Meer informatie en definitieve datum en locatie volgen nog.

OVERIGE ACTIVITEITEN

Zaterdag 31 mei , Excursie Griftpark en botanische tuin van Utrecht (beide met rondleiding)
Start bij de volkstuin (Langs de Akker 2, Amstelveen), 2 rondleidingen. Het Griftpark is een mooi voorbeeld van wat vrijwilligers samen kunnen doen. In de botanische tuin bloeien in deze periode vooral de rotstuinen en natuurlijke tuinen. Organisatie door tuinvereniging Langs de Akker.

Zondag 22 juni, Open tuinendag
Start onder andere bij de volkstuin (Langs de Akker 2, Amstelveen). Organisatie door ´Groei en Bloei´.

Zaterdag 5 juli, Excursie De Prionatuinen in Schuinesloot en de Vijvertuinen van Ada Hofman te Loozen. De prionatuinen zijn bij uitstek een voorbeeld van natuurlijk tuinieren en de vijvertuinen laten op schitterende wijze zien hoe je een vijver in de tuin kunt toepassen. Organisatie door Groei en Bloei.

Zondag 20 juli, Open Tuinendag op tuinvereniging Langs de Akker. Ook stellen verschillende particuliere tuinders hun tuin open ter bezichtiging. Een beschreven rondwandeling is bij de kantine verkrijgbaar. Organisatie door tuinvereniging Langs de Akker.

Zondag 26 oktober, Themamiddag ´Egels in de tuin´ op speelboerderij Elsenhove, Amstelveen
Bankrasweg 1 van 13.00 tot 16.00 uur; organisatie door ´Stichting Egelopvang Amstelveen´.

INFORMATIESTAND

29 maart, Tuincentrum Konijnenburg, Handweg 99, Amstelveen 12 april, Tuincentrum Europatuin, Handweg 121, Amstelveen 26 april, Tuincentrum Ranzijn, Aalsmeerderweg 436, Aalsmeer 17 mei, Tuincentrum Het Oosten, Aalsmeerderweg 393, Aalsmeer 3 mei, Bloemenmarkt in Uithoorn
10 mei, Geraniummarkt in Aalsmeer, van 10.00 tot 17.00 uur 1 juni, Zorgcentrum Nieuw Vredeveld, Amstelveen, van 14.00 tot 17.00 uur (incl. kinderactiviteiten)
20 juni, Milieumarkt Westwijk in Amstelveen, van 18.00 tot 24.00 uur. 20 juli, Open Dag van de tuinvereniging Langs de Akker in Amstelveen

Nadere informatie over de activiteiten volgt nog te zijner tijd. Voor vragen over regionale activiteiten kunt u contact opnemen met Anat Reines, Consulent milieucommunicatie en -educatie, telefoon 020 - 540 4210.

14 feb 2003

Workshop `Natuurlijk tuinieren' op zaterdag 22 maart De workshop "Natuurlijk Tuinieren" was vorig jaar een enorm succes. Dit is reden voor de regio Amstelland & Meerlanden en de werkgroep Natuurlijk Tuinieren Amstelveen om ook dit voorjaar weer een leerzame en gezellige workshop te organiseren.

In de kantine van volkstuinencomplex Langs de Akker in Amstelveen komen op zaterdag 22 maart van 10.00 tot 15.00 uur de volgende onderwerpen in de workshop aan bod:


· wat is biodiversiteit en waarom is dit zo belangrijk?

· hoe kan de natuur zich optimaal ontwikkelen in uw eigen tuin?

· hoe lokt u meer vogels en vlinders naar uw tuin?
Door middel van bodemproefjes bepaalt u de kwaliteit en de samenstelling van de grond uit uw eigen tuin. Na de lunch gaat u in groepjes een creatief ontwerp maken van een natuurlijke tuin.

Meer activiteiten
Met de workshop willen de initiatiefnemers bewoners uit de regio inspireren tot een meer natuurlijk beheer van hun tuin. In 2003 organiseren we lezingen in de regio, staan we met informatiestands bij tuincentra, maken we folders met tips voor natuurlijk tuinieren en organiseren we workshops over diverse tuinthema's.

Onder natuurlijk tuinieren verstaan we een vorm van tuinieren waarbij de natuur zich optimaal kan ontwikkelen. Bijvoorbeeld het lokken van vogels en insecten met de juiste struiken, bomen en planten. Ook de wijze van tuinieren is van invloed. Veel dieren, zoals egels en padden houden van schuilhoekjes, een stapeltje hout of stenen of een takkenril. Gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest horen niet bij deze wijze van tuinieren. Natuurlijk tuinieren is een verrijking van de tuin. Het brengt de natuur bij huis, wat spannend en leerzaam is.

Meer informatie
De kosten van de workshop bedragen EUR 20, - Dit is inclusief materiaal en lunch. U kunt zich opgeven bij Mevr. K.Sliphorst, tel. 020-6475240. Dit kan tot uiterlijk 15 maart. Na opgave ontvangt u de brochure "Natuurlijk Tuinieren" plus een acceptgirokaart. De workshop vindt plaats in de kantine van volkstuinencomplex Langs de Akker in Amstelveen

Voor vragen kun je contact opnemen met Communicatie en Voorlichting, Susan van der Werf, tel. nr. 0297 - 387636

11 feb 2003

Inwoners kunnen ideeën over bestemming watertoren aandragen De gemeente Aalsmeer organiseert een inloopavond over de toekomstige bestemming van de watertoren op maandag 17 februari van 20.00 uur tot 22.00 uur in de burgerzaal van het gemeentehuis.

Wethouder Van Kempen vertelt meer over de voorgeschiedenis van de watertoren en de voorwaarden die monumentenzorg stelt aan de toekomstige bestemming. Vervolgens kunnen belangstellenden ideeën voor de exploitatie van de watertoren aandragen.

De gemeente inventariseert de verschillende mogelijkheden en toetst vervolgens of deze passen binnen de voorwaarden die gesteld zijn. Tijdens deze avond zal dus niet inhoudelijk gediscussieerd worden over de verschillende ideeën. B&W is voornemens nog voor de zomer verschillende voorstellen uit te werken en aan de raad voor te leggen.

De gemeente stelt mensen die ideeën hebben over de bestemming van de watertoren in de gelegenheid zaterdag 15 februari van 14.00 uur tot 16.00 uur een bezoek te brengen aan de watertoren. Belangstellenden kunnen zich melden bij de watertoren.

Voor vragen kun je contact opnemen met Communicatie en Voorlichting, Susan van der Werf, tel. nr. 0297 - 387636

11 feb 2003

Gemeente pakt riooloverlast in Kudelstaart aan
Maandag 17 februari start de gemeente met de aanleg van een bergbezinkbassin langs het Robend. Dit ondergrondse bassin wordt aangelegd om de inhoud van het riool te vergroten, zodat ook bij heftige regenval het riool in Kudelstaart goed functioneert. Naar verwachting duren de werkzaamheden vier maanden.

Waarom een bergbezinkbassin?
De gemeente heeft de wettelijke plicht het afvalwater binnen haar gemeentegrenzen in te zamelen en te transporteren. Ook draagt de gemeente zorg voor de reductie van vervuiling vanuit de riolering op het oppervlaktewater. Deze vervuiling kan plaatsvinden als het heftig of hard en lang regent. Het rioolstelsel vult zich dan met water en stort na verloop van tijd over op het oppervlaktewater. Dit kan voor milieuproblemen zorgen. Om dit te voorkomen plaatst de gemeente een zogenaamd bergbezinkbassin. Het riool stort eerst over in het bassin en dan pas op het oppervlaktewater. Zo'n 40 procent van de vervuiling in het rioolwater bezinkt in het bassin en komt niet meer op het oppervlaktewater terecht. Er wordt dus minder riolwaterwater overgestort en het rioolwater dat toch overstort is schoner.

Verbetering in het watersysteem
Om niet alle vervuiling vanuit het riool op één plek in het oppervlaktewater te krijgen en om de totale vervuiling op de stedelijke waterpartijen in Kudelstaart nog verder te beperken realiseert de gemeente in samenwerking met de Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR) ook een verbetering in het watersysteem. Dit gebeurt door de sloot langs het Robend in de richting van de hoofdweg te verbreden tot vier meter. Daarnaast vervangt DWR de stuw aan het Robend door een automatisch beweegbare stuw, die ervoor zorgt dat het overstortwater rechtstreeks wordt afgevoerd naar de hoofdtocht, waardoor het nauwelijks invloed op de waterkwaliteit heeft.

Planning van de werkzaamheden
De werkzaamheden starten op maandag 17 februari en zullen naar verwachting vier maanden duren. De gemeente start met de bouw van het bassin. Vervolgens de verbreding van de sloot. De aanleg van de duiker onder de Hoofdwegwordt gecombineerd met de geplande reconstructie van de Hoofdweg tussen de Ambachtsheerweg en de Daltonstraat.

Wie voert de werkzaamheden uit?
De firma Fronik uit Mijdrecht voert de werkzaamheden uit. De heer C. Hoogland van de Grontmij houdt het dagelijks toezicht op de werkzaamheden. Voor vragen over de werkzaamheden is hij bereikbaar op telefoonnummer 06 - 53 57 67 54.

Heeft u andere vragen over het riool of het bergbezinkbassin? Dan kunt u bellen met de heer C. Riechelman van de afdeling Leefomgeving, telefoon 0297 - 387 716.

Voor vragen kun je contact opnemen met Communicatie en Voorlichting, Susan van der Werf, tel. nr. 0297 - 387636