European Commission

P/03/21 Brussel, 20 februari 2003

6500/03 (Presse 48)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende de situatie in Bolivia

De EU heeft de gebeurtenissen in Bolivia van 12 en 13 februari 2003 met grote bezorgdheid gevolgd en veroordeelt de gepleegde gewelddaden.

De EU betreurt het verlies aan mensenlevens en betuigt het Boliviaanse volk haar medeleven en solidariteit.

De Unie is vastbesloten om de samenwerking met Bolivia voort te zetten, teneinde de eerbiediging van en het vertrouwen in de democratische beginselen te bevorderen, te helpen met het economisch herstel en de inspanningen van Bolivia om de armoede te bestrijden, te steunen.

De EU onderstreept dat het van belang is alle vraagstukken door middel van dialoog op te lossen en roept de politieke partijen en de civiele samenleving op om zich ertoe te verbinden oplossingen te zoeken via een brede nationale consensus met de legitieme regering van Bolivia, en daarbij de rechtsstaat en de overheidsinstellingen volledig te eerbiedigen.

De EU beklemtoont nogmaals dat het van belang is dat in dat proces de democratische instellingen in het kader van de rechtsstaat worden gevrijwaard.

De toetredende staten Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië, de geassocieerde landen Bulgarije, Roemenië en Turkije en de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


---