VU ziekenhuis

Gezondheidsraad herhaalt eerder advies.
Hoogleraar VU medisch centrum pleit voor vrijgeven toevoeging foliumzuur

Amsterdam, 26 februari 2003

Hoogleraar Community genetics Cornel van het VU medisch centrum vindt dat de gezondheidsraad in het recentelijk uitgebrachte rapport ten aanzien van de verrijking van voedingsmiddelen met foliumzuur te terughoudend is. Uit internationaal onderzoek blijkt dat de preventieve werking van foliumzuur bij aangeboren afwijkingen als spina bifida (open ruggetje) groot is. In een aantal landen wordt het om die reden zelfs verplicht toegevoegd aan levensmiddelen, stelt Cornel.

Professor Cornel pleit voor het vrijgeven van toevoeging van foliumzuur. Vooral omdat foliumzuur tegen steeds meer ziekten lijkt te beschermen en uit nieuwe onderzoeksresultaten waarschijnlijk zal blijken dat foliumzuur op latere leeftijd hart- en vaatziekten kan voorkomen.

De gezondheidsraad spreekt in het rapport Voedingsnormen. Vitamine B6, foliumzuur en vitamine B12, dat op 12 februari jongsteden uitkwam, niet over het huidige verbod op verrijking van voedingsmiddelen met foliumzuur. Een te grote dosis foliumzuur, zo stelt de gezondheidsraad, zou de kans op neurologische aandoeningen vergroten. Vergeten wordt dat het dan om een zeer hoge dosis en om speciale gevallen gaat, reageert Cornel.

Voorheen stelde de gezondheidsraad als voedingsnorm voor foliumzuur 200-300 microgram per dag voor niet-zwangere volwassenen. In het recente rapport verhoogt deze de norm tot 300 microgram per dag. In 2001 echter, werd een artikel gepubliceerd waaruit bleek dat 42% van de mannen en 54% van de vrouwen in Nederland minder dan 200 microgram foliumzuur per dag consumeren. Zon 90% van de bevolking haalt de nu aanbevolen hoeveelheid van 300 microgram per dag niet.

In Nederland, Zweden, Finland en Noorwegen is verrijking met foliumzuur niet toegestaan. Wel wordt al sinds 1993 aan vrouwen die zwanger willen worden, aangeraden foliumzuur tabletten te slikken. In onder meer de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Chili is het verplicht foliumzuur toe te voegen aan meelproducten. In België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk mag het.

Nadelige gevolgen van het gebruik van foliumzuur, te weten neurologische aandoeningen, treden alleen op als de norm van 300 microgram per dag met meer dan een factor tien wordt overschreden en alleen bij mensen die een vitamine B12-gebrek hebben en geen extra vitamine B12 krijgen. Dit geldt met name voor ouderen.