Gemeente Haarlem


20 februari 2003
Ellen v.d. Vossen/Fokke Uiterwaal/Toneelschuur
023-5115594/023-5328450
36/2003
Gemeente Haarlem, sector

Persbericht


De nieuwe Toneelschuur opent zijn deuren op 26 februari

Op woensdag 26 februari a.s. opent de nieuwe Toneelschuur in Haarlem zijn deuren voor het publiek. Na een bouwperiode van bijna twee jaar is het opzienbarende ontwerp van Joost Swarte en Mecanoo Architecten gerealiseerd. Op 26 februari kan het publiek voor het eerst een kijkje nemen in het nieuwe gebouw bij de voorstelling 'Onder Vrouwen' van het Noord Nederlands Toneel. Daarmee begint een try-out periode van ruim twee maanden, waarin de medewerkers van de Toneelschuur samen met het publiek en de spelers het gebouw gaan uitproberen. De officiële opening van de Toneelschuur staat gepland op zaterdag 10 mei 2003.

De nieuwbouw van de Toneelschuur is ontworpen door striptekenaar Joost Swarte in samenwerking met Mecanoo Architecten uit Delft. Het bijzondere pand, waarin de kenmerkende intieme sfeer van de Toneelschuur gewaardborgd blijft, bestaat uit een grote theaterzaal (245 plaatsen), een kleine theaterzaal (115 plaatsen), en grote filmzaal (110 plaatsen) en een kleine filmzaal (75 plaatsen). Daarnaast bevat het theater een foyer en een café alsmede uitgebreide technische voorzieningen, kassa's en kantoren. De uitbreiding van het aantal stoelen in zowel de theaterzalen als de filmzalen maakt een grotere diversiteit van zowel het film- als het theateraanbod in Haarlem mogelijk.

Het filmaanbod in de Filmschuur zal met het in gebruik nemen van de nieuwe zalen meer dan verdubbelen. In plaats van twee voorstellingen per avond in de oude Filmschuur, worden er nu per avond minimaal vier films vertoond. Daarnaast zijn er extra matinee-voorstellingen op vrijdag, zaterdag en zondag. Het aanbod aan jeugdfilms wordt uitgebreid van één keer per twee weken naar drie keer per week (op woensdag, zaterdag en zondag).

De theaterprogrammering blijft, net als in de oude Toneelschuur, eigenzinnig en vernieuwend. Groepen die in de oude Toneelschuur een belangrijke plaats innamen, keren ook terug in het nieuwe theater. Door de grote zalen en optimale technische voorzieningen is het mogelijk om grotere theatervoorstellingen naar de Toneelschuur te halen. Zo zijn in maart grote producties te zien van o.a. de Theatercompagnie (Hedda Gabler) en Dansgroep Krisztina de Châtel (Obscura, met medewerking van het koor Cappella Amsterdam).
De verschillende zalen in de nieuwe Toneelschuur worden op drie achtereenvolgende dagen in gebruik genomen. Hier volgt het overzicht van de eerste voorstelling in elke zaal:
Eerste voorstelling in de grote theaterzaal: wo 26 februari, 20.30 uur

'Onder Vrouwen' van het Noord Nederlands Toneel
Eerste voorstelling in de grote filmzaal: do 27 februari, 19.15 uur

'Valentin' van Alejandro Agresti
Eerste voorstelling in de kleine filmzaal: do 27 februari, 19.30 uur

'Swing' van Tony Gatlif
Eerste voorstelling in de kleine theaterzaal: vrijdag 28 februari, 21.00 uur

'Rom & Rem' van Toneelschuur Producties
Voor deze voorstellingen zijn, met uitzondering van 'Onder Vrouwen' op woensdag 26 februari, nog kaarten verkrijgbaar.

Naast het theater blijft het productiehuis Toneelschuur Producties een belangrijk onderdeel vormen van de activiteiten van de Toneelschuur. Toneelschuur Producties biedt theatermakers de kans om zich door het maken van theatervoorstellingen te ontwikkelen. Dit leverde het afgelopen seizoen belangwekkende voorstellingen op, zoals Yasser van Abdelkader Benali (gespeeld door Sabri Saad El Hamus) en Een zomerdag van Jon Fosse (in de regie van Olivier Provily). Tevens is Toneelschuur Producties uitvoerend producent voor de voorstellingen van Firma Rieks Swarte.

De bouwkosten van de nieuwe Toneelschuur bedragen E 12.962.000. Het grootste deel van deze kosten zijn gedekt uit de begroting van de gemeente Haarlem, de opdrachtgever en tevens eigenaar van de nieuwbouw. E 1.815.000 van de totale kosten is door de Toneelschuur uit externe financiering gerealiseerd (zie onderstaande partners).

Ruud Grondel, wethouder Cultuur van de gemeente Haarlem, zegt over de nieuwe Toneelschuur: 'De gemeente Haarlem is zeer trots op de nieuwe Toneelschuur. Het is een staaltje van fantastische architectuur zo midden in de oude binnenstad en door inzet van alle medewerkers helemaal op maat gemaakt.
De Toneelschuur is in het cultuurprofiel van Haarlem een belangrijke troef. De vernieuwende programmering trekt Haarlems publiek maar ook veel theaterliefhebbers uit de regio. Toneelschuur Producties biedt mogelijkheden voor Haarlemse kunstenaars én zorgt voor instroom van kunstenaars van buiten de regio. Dit is goed voor het culturele klimaat in de stad.'

Haarlem voert een actief cultuurbeleid waarvan de verbouw en (ver)nieuwbouw van vier grote podia een prominent onderdeel is en een wezenlijke investering in de culturele infrastructuur van de stad. De Toneelschuur is nu klaar, de nieuwbouw van het Concertgebouw start binnenkort. Poppodium Patronaat start in mei op een tijdelijke locatie en krijgt in mei 2005 een nieuw onderkomen. Aan het nieuwe ontwerp voor de Stadsschouwburg wordt gewerkt.
De nieuwe Toneelschuur is te vinden aan de Lange Begijnestraat 9, naast het concertgebouw. De volledige adresgegevens zijn:

Toneelschuur
Lange Begijne Straat 9
2011 HH Haarlem
Telefoonnummer voor reserveringen: 023-5173910
www.toneelschuur.nl

Noot voor de redactie (